Spring naar de content

Superfoods zijn een fabeltje

Gojibessen, algenextracten, kokosvet. Wie genoeg eet van deze ‘superfoods’ met hoge voedingsstoffen kan ernstige ziektes en kwalen voorkomen. Althans, zo denken sommige mensen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Het Voedingscentrum waarschuwt nu voor de leugens over deze superfoods. Gezondheidfreaks kunnen beter weer terugkeren naar de goeie ouwe Schijf van Vijf.

Veel Nederlanders kijken volgens het Voedingscentrum al kritisch tegen de zaak aan. En dat is goed. “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord”, zo zegt Voedingscentrum-woordvoerster Patricia Schutte.

superfoods1
(Via)

Een teleurstelling voor de gezondheidfreaks onder ons: de bewering dat superfoods de kans op kanker verminderen en het verouderingsproces tegengaan zijn fabeltjes en marketingpraat, weet Schutte. De superfoods zijn met name bij jonge vrouwen een regelrechte hype. En dat heeft een reden: superfoods worden door celebritys en modellen verslonden.

Iemand die ze wel eens nuttigt is bijvoorbeeld Doutzen Kroes. Haar ontbijtje bestaat uit Gojibessen, kokosvet en havermout. Volgens het Voedingscentrum is het nuttigen van deze ‘fabulous foods’ dus geen lichtend voorbeeld.