Spring naar de content

Eén gesprek, twee interpretaties: wat er gebeurt als Obama en Poetin elkaar bellen

President Obama heeft maar liefst een uur met president Poetin gebeld om te praten over de Russische bezetting van de Krim. Nu blijkt zelfs dat telefoongesprekje onderdeel te worden van een heuse propaganda-oorlog tussen de twee grootmachten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

De term ‘Koude Oorlog‘ deed vrijwel meteen zijn herintrede in de commentaren van analytici en columnisten nadat Rusland besloot een deel van Oekraïne binnen te vallen en te bezetten na een binnenlandse revolutie in het land. Geen wonder, want de verhoudingen tussen de Verenigde Staten en Rusland zijn afgekoeld tot een nieuw dieptepunt.

In het gesprek met Poetin zou Obama vooral hebben aangedrongen op een diplomatieke oplossing, zoals te lezen valt in de officiële persverklaring van het Witte Huis. Rusland zou zijn troepen moeten terugsturen naar de militaire basis op de Krim en Rusland zou daarna in bespreking moeten gaan met het nieuwe bewind in Oekraïne.

Maar wie de persverklaring van het Russische Kremlin leest zou bijna gaan denken dat het helemaal niet is gegaan over diplomatieke oplossingen voor de crisis. Poetin zou bij Obama vooral hebben aangekaart dat de huidige regering in Oekraïne een onconstitutionele coup heeft gepleegd en dat die regering onwetmatige beslissingen neemt over de Krim en andere delen van Oekraïne.

Of de twee presidenten hebben langs elkaar heen gesproken tijdens het belletje, of ze vervallen langzaam in de tactieken van de Koude Oorlog…