Spring naar de content

Hoe China ingrijpt in Hong Kong uit angst voor ‘westerse democratie’

Hong Kong, het is niet alleen de stad waar een deel van Wie is de Mol? zich afspeelde, het is ook de Speciale Administratieve Regio van China waar momenteel een felle strijd om meer democratie wordt gevoerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Verhoef

Meer democratie, dat klinkt als iets wat op dit moment vooral in het Midden-Oosten speelt, en heel misschien ook nog wel in delen van Oost-Europa. Maar vergis je niet: ook in Azië klinkt de roep om meer vrijheid en democratische politiek. In Hong Kong, dat sinds 1997 niet meer onder Brits bewind valt, groeit de onvrede over wat het communistische China van plan is met de kapitalistische en economisch zeer succesvolle regio.

Hong Kong is een redelijk autonome regio maar functioneert wel onder het gezag van China. Echt democratisch, zoals wij democratie kennen, is het niet. Toch begint dat langzaam maar zeker te veranderen. In 2017 mogen de inwoners van Hong Kong voor het eerst zelf kiezen wie hun leider wordt. Er zitten wel flink wat mitsen en maren aan. China wil namelijk invloed uitoefenen op de kandidaten: niet iedereen zou zich zomaar kandidaat mogen stellen. Kandidaten moeten wel Beijing-gezind zijn.

Het hoofd van het communistische parlement in China, Zhang Dejiang, waarschuwt dat Hong Kong niet het westerse model van democratie zou moeten willen invoeren, hoe zeer democratische activisten van Hong Kong dat ook wensen. Het zou “desastreus” kunnen uitpakken voor Hong Kong, aldus Zhang in zijn waarschuwing. “Je kan niet zomaar een kiesstelsel kopiëren en het dan elders invoeren.”

De onderliggende boodschap is dat China absoluut niet haar grip wil verliezen op Hong Kong. De kandidaten voor 2017 moeten dan ook van China houden en de verkiezing mag er niet voor zorgen dat de soevereiniteit en veiligheid van China worden aangetast, en de nu goede relatie tussen China en Hong Kong mag er eveneens niet onder lijden.

Een democratie naar westers model zit er voorlopig niet in voor Hong Kong, al is het maar omdat China een wereldmacht met meer dan 2 miljoen actieve militairen is en Hong Kong eigenlijk vooral een trekpleister is voor tientallen miljoenen toeristen uit de hele wereld.