Spring naar de content

Pikant partijprogramma Haagse ex-PVV'er werkt vooral op de lachspieren

De Haagse partij Groep Ter Linden van ex-PVV'er Paul ter Linden heeft als laatste van de Haagse partijen het verkiezingsprogramma gepresenteerd. De partij blijkt openlijk republikeins, minarchistisch en tégen subsidie voor islamitische 'desintegratieclubs' en vindt dat alle Haagse partijen links zijn, "van SP tot PVV en alles wat daartussen zit".

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

Dat de ene ex-PVV'er de ander niet is, blijkt maar weer. Voormalig PVV-raadslid in Den Haag Arnoud van Doorn heeft zich aangesloten bij de islamitische Partij van de Eenheid en laat zich sponsoren door islamitische regimes in het Midden-Oosten, terwijl Ter Linden zich juist met hand en tand verzet tegen de islam in de hofstad.

En tegen het Koningshuis, dat ook. In het verkiezingsprogramma van Groep Ter Linden (pdf) staat een aantal lekkere dikke PVV-achtige hoofdstuktitels. Een voorbeeld:

* Subsidie Islamitische desintegratieclubs (daar moet "geen enkele euro" naartoe).
* Minarchisme versus socialisme ("onze mooie stad wordt ieder jaar weer verder de aller-verslindende socialistische zee in getrokken")
* Uitgeprocedeerde asielzoekers, opzouten!

Meest pikant is toch wel het anti-koningshuis-hoofdstuk over de Nederlandse constitutionele monarchie, toch een stap verder dan de voormalige partij van Ter Linden ooit heeft durven gaan. De titel van het hoofdstuk?

* Boycot heer en mevrouw Van Amsberg. Leve de republiek!

Het is lang geleden dat een Haagse politieke partij openlijk republikeins was, zoals de lokale editie van De Telegraaf vanochtend constateerde. Ter Linden over het koningshuis:

"Het monarchisme is een verouderde, destructieve, maar vooral ondemocratische staatsvorm. Wij willen dat geen enkele afgevaardigde van onze stad present zal bij officiële gelegenheden zoals Prinsjesdag of Koninginnedag. Daarnaast moet het portret van Willem-Alexander en Maxima verwijderd worden uit de raadszaal".

Een uniek geluid, maar of het ook na 19 maart wordt gehoord in de raadszaal van Den Haag? Die kans lijkt klein: de Haagse peilingen beloven Ter Linden tot nu toe geen enkele zetel.