Spring naar de content

Big Data: laat ING eerst eens internetbankieren op orde brengen

Vandaag haalt ING-directeur Particulieren Hans Hagenaars via Het Financieele Dagblad de landelijke media met zijn plan om klantgegevens met andere bedrijven te delen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Hoewel: delen is niet de juiste term, hij wil ze verkopen. Bijvoorbeeld aan Albert Heijn. En vervolgens moet u hem dankbaar zijn, want u ontvangt dan betere, op uw behoeften – of eigenlijk op uw koopgedrag – afgestemde aanbiedingen.

Het is verbazingwekkend hoe vrolijk bankiers inmiddels weer worden. En hoe weinig omgevingssensitief. Want het vertrouwen in banken is nog altijd historisch laag. Banken zouden het klantbelang voorop moeten stellen, maar intussen geloven wij helemaal niet dat ze dat doen.

Beslist zorgelijk is het dat ING zich kennelijk op de borst slaat met wat haar automatisering allemaal vermag. Dat staat nogal haaks op de praktische gevolgen daarvan die ING-relaties zo goed als dagelijks meekrijgen. Tot en met het moment van schrijven waren de systemen van ING voor klanten in 2014 maar liefst 39 (!) maal niet of slecht bereikbaar; soms ging het om méér dan een storing per dag. ING is daarmee op afstand koploper.

Ik zou zeggen: los eerst dat eens op en kom daarna maar eens praten over wat je een klant gaat betalen voor de verkoop van gegevens die primair van die klant zelf zijn. Verlaag de tarieven voor betalingsverkeer als een klant toestemming geeft voor de verkoop van zijn gegevens aan derden. Want die dan veel goedkopere luiers van Albert Heijn – om eens wat te noemen – dat zijn vogels in de lucht. Daarvan hebben klanten van banken er de afgelopen jaren genoeg gezien.

Dr. Doom is een pseudoniem. Als belegger is hij verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Beleggingsvereniging Fibonacci. Op het moment van het schrijven van deze column heeft de vereniging posities in Ahold, Akzo Nobel, Arcelor Mittal, ASML, DSM, Heineken, Philips, Shell en Unilever en is neutraal in de AEX. De positie in de AEX is kortlopend en wisselt regelmatig. Die kan dus nu al anders zijn. Volg Dr. Doom op Twitter.
———

Download de gratis app van Tablisto om ons maandblad op uw tablet te lezen
Volg HP/ De Tijd op Twitter

Onderwerpen