Spring naar de content

Hoe de pubers van Mastermovies volwassen werden

“Later klootviool, ga maar lekker batsen met je oma.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Een generatie middelbare scholieren kan de puberale filmpjes en voice-overs van Arie en Bastiaan, Barry Pooter en Michael Nicht nog steeds moeiteloos opdreunen. De website Mastermovies was tien jaar geleden zo’n beetje wat Lucky TV nu is. HP/De Tijd belde met de makers Paul Huig en Merijn Scholte Albers (destijds tieners, nu volwassenen) om terug te blikken

Jullie website Mastermovies was met miljoenen kijkers een groot succes. Hoe is het allemaal begonnen?
Paul: “Erg lang geleden, als pubertjes van vijftien en zestien jaar oud. In Uitgeest waren we jarenlang buurjongens en goede vrienden. We kregen een keer een oude videocamera van onze ouders waar we een beetje mee gingen spelen. Een oom van Merijn wist hoe je een website kon bouwen waar we onze video’s op konden zetten. Vervolgens zijn we aan de slag gegaan met wat puberale filmpjes. Dat sloeg dus nogal aan. We waren in het begin dolblij met 25 bezoekers per dag. Uiteindelijk waren dat er tienduizenden per dag. We hadden een servertje op zolder dat er binnen twee weken uit knalde. Het was allemaal een groot avontuur voor ons.”

Jullie waren ineens bekende Nederlanders. Hoe was dat voor twee jochies met een videocamera?
Paul: “Dat valt wel mee toch? Niet zozeer onze verschijning, maar vooral onze stemmen werden bekend. Nu heb je YouTube waar iedereen zijn filmpjes op zet, zoiets had je toen nog niet. Lange tijd realiseerden we ons niet hoe bekend we waren.”

Merijn: “In Uitgeest viel het allemaal wel mee. Maar toen we later met z’n tweeën bij het gamestijdschrift Power Unlimited en later Gamekings aan de slag gingen en op de beurs stonden, merkten we dat door iedereen herkend werden. Ik was zelf met mijn ouders in Amerika op een camping toen ik ineens door andere Nederlanders werd aangesproken over Mastermovies. Dat was best wel raar. Maar op die leeftijd ook gewoon heel erg vet. Mooi om zo gewaardeerd te worden.”

In een nepdocumentaire die jullie vorig jaar op de website hebben gezet is te zien dat jullie gestopt zijn en hoe dat zo gekomen is. Merijn is in de filmwereld gaan werken en Paul ontwikkelt websites. Is dat in het echt ook zo gegaan?
Paul: “Tja, die nepdocumentaire (of mockumentary) is een grap die door veel mensen serieus wordt genomen. In feite klopt het globale verhaal wel, alleen hebben we het flink overdreven. Merijn is heus niet zo’n enorme klootzak geworden… Maar het is inderdaad wel zo dat we niet meer tegenover elkaar wonen en dat we maar weinig tijd hebben om filmpjes te maken.”

Merijn: “Ik heb gestudeerd op de HKU, waar ik alweer twee jaar geleden ben afgestudeerd. Ik verdien nu mijn geld met film en muziek.”

Paul: ‘Ik ontwikkel websites, vooral voor webshops. Daarnaast heb ik ook de huidige Mastermovies-website gebouwd. We hebben van onze hobby ons beroep weten te maken.”

Geen spijt van de beslissing om te stoppen?
Paul: “Wie zegt dat we definitief gestopt zijn? Het is gelopen zoals het is gelopen. We zouden de filmpjes van toen nu ook niet meer willen maken. We zouden het niet eens kunnen, want we waren toen gewoon een stuk lomper en puberaler met onze humor. Bovendien: Mastermovies was heel erg vet, maar totaal niet bedoeld om geld mee te verdienen.”

Merijn: “Door de regels die ik heb geleerd over filmen weet ik nu niet eens meer hoe ik het toen deed. De filmpjes zaten vol fouten. Arie en Bastiaan werden heel inconsequent behandeld, zo heten ze eerst Arie en Bastiaan en dan weer Bassie en Adriaan. Ook begon Arie de reeks als een rustige stoner en later was hij alleen nog maar hysterisch aan het schreeuwen. We waren eigenlijk altijd heel erg loze shit in de microfoon aan het schreeuwen. Geen regels, een fijne manier van werken, maar niet iets wat we nu nog kunnen. Maar we zijn nu toe aan andere projecten en daar willen we nu een succes van maken.”

Maar als jullie het succes van Lucky TV zien, dat enigszins vergelijkbaar is, denken jullie dan niet dat er kansen zijn blijven liggen?
Paul: “We kregen op een gegeven moment een stage aangeboden bij Power Unlimited. Merijn ging filmpjes maken en Paul hield zich bezig met de technische kant. Maar uiteindelijk moesten we weer verder met onze opleidingen, het liep verder nergens op uit. Misschien had er commercieel meer in gezeten voor onze filmpjes. Maar dan moet je dus wel de hele dag monteren.”

Merijn: “Ik werk nu met mensen op de set en speel met Weval muziek op festivals. Dat vind ik nu leuk. Een leven als editor streef ik niet na. Het is briljant wat Lucky TV doet, maar als je zoiets doet moet je het wel echt willen én kunnen. Wij maakten maximaal één filmpje per maand. Lucky TV elke dag, en het gaat ook nog ergens over.”

Paul: “Mastermovies was gewoon een heel vet project waar we plezier in hadden.”

Voor de diehard-fans van Mastermovies die jullie site nog dagelijks bezoeken: De kans dat jullie ooit terugkeren met filmpjes is dus nihil?
Paul: “Psychihater, een korte sketchserie met Ruben van der Meer als de slechtste psychiater ter wereld, is bijna af. Wanneer het online komt, is nog niet helemaal zeker, maar de montage zit al wel op slot. Daarnaast komt er misschien nog een vervolg van de documentaire, een deel II. Alleen gaat dat nu erg traag. We hebben het 2,5 jaar geleden gefilmd en het is pas vorig jaar online gegaan. Maar die voice-overs… Wie weet. Het lijkt ons eigenlijk wel lachen. Maar als het gebeurt, moeten mensen die dan niet vergelijken met de voice-overs van toen. Weer in die mindset komen, dat lukt ons nu waarschijnlijk niet meer.”