Spring naar de content

De Krim: Russische Rivièra met Sovjet-kater

Welkom op de Krim, in de stad Jalta om precies te zijn. Een Oekraïense kustplaats aan de Zwarte Zee, een typische Sovjet-plek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Iris Hannema

En zoals dat gaat met typische Sovjet-plekken: op een gegeven moment is het vooral vergane glorie. Beton is niet meer ons favoriete bouwmateriaal, en marmer, gouden kroonluchters en hoogpolig rood tapijt gaan ook niet meer samen.

Ik logeerde er vorig jaar augustus in het viersterrenhotel Palmira Palace. Een enorm gebouw met een bizarre indeling. Zo zit de derde verdieping onder grond, is het restaurant onvindbaar, hebben de kamernummers geen logische volgorde en lijkt de receptie zichzelf continu te verplaatsen. Ik kwam er dan ook steeds verdwaalde hotelgasten in witte hotelbadjassen tegen op zoek naar het binnenzwembad met sauna. The Moscow Times omschreef Jalta als ‘de Russische Rivièra met een Sovjet-kater’, en die omschrijving ging ook op voor het Palmira Hotel.

Klein-Rusland
De Lonely Planet noemt Oekraïne – gekscherend, maar toch – ‘klein Rusland’. En het geheel deed mij inderdaad aan Rusland denken: de oude Lada’s, de gezichtsuitdrukkingen van de mensen, het chagrijn, de communistische bouwstijl afgewisseld met Europese grandeur, de Russische letters op de uithangborden, de zwaar opgemaakte meisjes in sexy rokjes en de grofgebouwde mannen. In de nachtclubs sloven strippers in kleine broekjes zich uit aan palen bovenop de bar. Verder veel tankstations, grauwe Oost-Europese steden, markten waar gedroogde vis aan stokken hangt, her en der kraampjes met gigantische watermeloenen en supermarktcomplexen en standbeelden van Lenin.

Spreekt u Turks?
Zou de Krim, waar nu grote onrust uitgebroken is, weer bij Rusland moeten horen? Nu let ik zelden goed op als ik achter een stadsgids aan slenter, maar in Sebastopol, een stad gesticht in 1783, was ik bij les. De reden: ik hoorde een voor mij onbekende geschiedenisles, volledig gemist op de middelbare school (mijn fout, hoor): de Krim was ooit onderdeel van het Ottomaanse Rijk. Zou Turkije zich binnenkort ook melden met aanspraken op het gebied? Nee, natuurlijk niet. De Turken weten wel beter: die hebben land zat en hoeven er vast geen achtertuin van Rusland vol Lenin-standbeelden bij.

Volg de avonturen van reisjournalist Iris Hannema (1985) op Twitter: @irishannema. Ze is blogger voor National Geographic en reist als Digital Nomad (@waarisiris) de wereld over. Haar rauwe, geestige reisavonturen zijn te lezen in ‘Miss yellow hair, hello!’ (De Arbeiderspers), dat sinds kort in de winkel ligt.