Spring naar de content

Vermist vliegtuig Malaysia Airlines: promotiestunt voor remake ‘Lost’?

Vooralsnog lijkt het Maleisische vliegtuig MH370 compleet van de aardbodem verdwenen, en de complottheorieën stapelen zich op. Een overzicht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Complot 1: Hollywoodstunt
Misschien wel de meest fantasierijke theorie is dat de hele vermissing in scène gezet zou zijn door Hollywood, ter promotie van een remake van de hitserie Lost. Hoewel de filmwereld soms ver kan gaan met pr voor films en series, lijkt dit wel erg vergezocht.

Complot 2: Terroristische aanval
Nadat bekend werd dat twee Iraanse passagiers van de vlucht MH370 beschikten over gestolen paspoorten gingen veel mensen direct uit van een terreurdaad. De internationale politie meldde vrij snel na deze ontdekking dat er geen bewijs is gevonden om deze conclusie te ondersteunen.

Complot 3: Spontane explosie, ofwel: in de lucht uiteengespat
Het vliegtuig is vijf dagen geleden van de radar verdwenen en nog altijd zijn er geen wrakstukken gevonden. Dit zou kunnen betekenen dat het vliegtuig in de lucht uiteen is gespat, met als resultaat dat de brokstukken over een onafzienbaar groot gebied zijn verspreid. Gisteren werd bekend dat het vliegtuig mogelijk ver uit koers terecht is gekomen, boven de Straat van Malakka. Hierover is vooralsnog geen uitsluitsel gegeven.

Complot 4: Gegijzeld in Vietnam
Bij de kust bij Vietnam zijn olievlekken gevonden in het water. Onderzoekers hebben al gezegd dat deze vlekken niet van het vermiste vliegtuig zijn, maar de complottheorie was al gevormd: kapers houden de passagiers en crew gevangen op een verlaten Vietnamees vliegveld. Enkele familieleden en vrienden van vermiste inzittenden ondersteunen deze theorie, omdat de telefoons van hun vermiste vrienden en geliefden gewoon overgingen toen ze probeerden te bellen.

En dan zijn er ook nog de theorieën die beweren dat het vliegtuig is gekaapt door buitenaardse wezens en de inzittenden allemaal zijn ontvoerd. Vermakelijk leesvoer, maar onomstotelijk bewijs levert ook deze site niet. Zolang het vliegtuig niet wordt gevonden zullen de complottheorieën zich blijven opstapelen. Hopelijk voor de families en vrienden én de complotdenkers wordt het mysterie snel opgelost.

Onderwerpen