Spring naar de content

Geldverslindend spookraadslid Delfzijl gaat er weer voor

Ihsan Samanci van de politieke partij Sociaal Delfzijl kreeg vier jaar geleden een plek in de gemeenteraad. Hij streek daar 30.000 euro voor op, maar veel nuttigs deed Samanci niet met zijn zetel – bij raadsvergaderingen kwam hij namelijk maar zelden opdagen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Het weerhoudt hem er echter niet van zich bij voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen weer verkiesbaar te stellen.

Het Dagblad van het Noorden wist het ‘spookraadslid’ te traceren. Maar waarom de zetel van Sociaal Delfzijl jarenlang leeg is gebleven wil Samanci niet aan de krant uitleggen. Hij blijft behoorlijk kort van stof. ‘Daar wil ik niet echt iets over zeggen’, zo vertelt hij. ‘Ik neem wel aan dat er mensen zijn die nu niet meer op me stemmen.’

WW-uitkering
Dat er enig onbegrip is over de 800 euro per maand die Samanci als raadslid ontving ziet hij wel in. ‘Ik snap dat mensen zo denken. Maar als ik deze vergoeding niet had, kreeg ik een WW-uitkering. Die had ik net zo goed kunnen aanvragen.’

Ondanks zijn maandelijkse financiële beloning voelde Ihsan zich niet geroepen om naar de raad te komen. Hij voelde zich niet serieus genomen door de andere raadsleden. ‘Ik ben nooit echt met open armen ontvangen in het gemeentehuis. Dat heeft me een beetje bang gemaakt. Ik werd niet serieus genomen. Bij de herbenoeming van burgemeester Emme Groot hebben de andere raadsleden me buitengesloten.’ Het feit dat deze herbenoeming een paar maanden geleden heeft plaatsgevonden terwijl Ihsan al vier jaar een zetel heeft die hij nauwelijks bezet hield, laat hij maar even voor wat het is.

Maar: Samanci uit Delfzijl ziet de toekomst zonnig in: als hij na de verkiezingen opnieuw in de gemeenteraad komt gaat hij er ondanks alles ‘voor duizend procent voor’.