Spring naar de content

Waarom vloeken goed voor je is

Vloeken wordt door veel mensen gezien als lomp en onbeschaafd, en toch gooit bijna iedereen er dagelijks wel een ‘kut’, ‘fuck’, ‘shit’ of ander scheldwoord uit. Waarom vloeken mensen toch?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De een scheldt meer dan de ander en per individu is er een groot verschil in het type scheldwoorden. Sommigen kennen geen grenzen en smijten met de ene na de andere ziekte (kanker, tyfus, tering) of geslachtsdeel (lul, kut), terwijl anderen het bij een beschaafd ‘kak’ of ‘verdorie’ houden. Hoe uiteenlopend het schelden ook is, iedereen is er wel eens op te betrappen. Ondanks dat er organisaties zijn die het vloeken willen verbieden is het in het dagelijks leven verdomd nuttig.

Schelden voorkomt stress op de werkvloer
Volgens onderzoekers van de Universiteit van East Anglia zorgt een scheldpartij voor een vermindering van stress. ‘In de meeste gevallen wordt schelden in het bijzijn van klanten of hoger geplaatsen niet geaccepteerd op de werkvloer. Maar schelden zorgt voor een zekere solidariteit met elkaar en bovendien zorgt het voor een betere omgang met stress.’ In een artikel van Quest staat dat chirurgen er op los vloeken tijdens operaties. Zij schelden twee keer zoveel als andere artsen in het ziekenhuis. En dat is maar goed ook.

Schelden zorgt voor een betere verdraging van pijn
Volgens Quest zorgt vloeken er ook voor dat je pijn beter kunt verdragen. Zo bleek tijdens een test waarbij mensen zo lang mogelijk hun hand in ijswater moesten houden dat de mensen die mochten vloeken het langer uithielden dan de groep die dat niet mocht.

Vloeken zorgt voor een meer menselijk beeld
Hoe onbeschaafd het door sommigen gevonden wordt, een scheldpartij draagt ook bij aan een sympathieker beeld over iemand. Een toespraak krijgt meer passie als er een ‘damn it’ tegenaan gegooid wordt, zo schrijft Psyblog, dat zich baseert op een onderzoek van Scherer and Sagarin (2006). Door toespraken te houden waarin er bij een aantal scheldwoorden waren verwerkt, konden de onderzoekers meten wat het effect van een scheldwoord is. Het bleek dat de toeschouwers de speeches met het schelden menselijker vonden en bovendien dat deze meer invloed hadden.

Onderwerpen