Spring naar de content

Rebecca uit Venezuela zag vrienden door hun hoofd geschoten worden

Terwijl veel ogen gericht zijn op de Krim, worden de protesten in Venezuela steeds heviger en eisen ze steeds meer levens. De demonstraties worden geleid door studenten die ver willen gaan om de regering van Nicolás Maduro tot opstappen te dwingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

HP/De Tijd zocht per e-mail contact met Rebecca Ojeda Celis, een van de actievoerders, die vierkant achter haar inmiddels gevangen genomen leider Leopoldo López staat, en vroeg haar naar de situatie voor de protesterende bevolking. Rebecca is aangesloten bij de oppositiebeweging Voluntad Popular en maakt zich sterk voor de mensenrechten in haar land.

Wat is er precies aan de hand in Venezuela?
“Veel Venezolanen zijn het niet eens met het wanbeleid van de regering en doen er alles aan om die af te zetten. Wat er mis is met de regering? Te veel om op te noemen. Het is ontzettend onveilig in dit land. In de afgelopen vijftien jaar zijn er 240.000 mensen vermoord door criminelen, en daar wordt amper iets aan gedaan. Verder is het voor de bevolking moeilijk om aan voedsel, medicijnen en andere levensbehoeften te komen, en dat terwijl wij de grootste olievoorraad ter wereld hebben. Er is enorm veel corruptie, waarvan de opbrengst bij criminelen terechtkomt. De werknemers van oliebedrijven worden geïndoctrineerd, de media worden gecensureerd, de inflatie is torenhoog, er is geen economische vrijheid, en tijdens de huidige protesten worden allerlei mensenrechten geschonden.”

unnamed

“We hebben de regering vijftien jaar lang haar gang laten gaan, maar nu zijn we het zat. Ik trek me de problemen in het land persoonlijk aan, en daarom protesteer ik. Dat mag, volgens de wet. Maar de regering gebruikt grof geweld tegen ons. Er wordt in veertien gemeenten geprotesteerd, en de mensen weigeren naar huis te gaan totdat de regering opstapt. De sfeer is in Venezuela dus enorm gespannen.”

Wat maak jij zelf mee tijdens de protesten?
“Ik heb afgrijselijke dingen van dichtbij gezien. De afgelopen dagen zijn er doden gevallen in mijn deelstaat, Carabobo. Voor iedereen die daarbij was, was het zo ongeveer de verschrikkelijkste ervaring uit hun leven. We zagen hoe vrienden door hun hoofd werden geschoten. Ik kan niet beschrijven hoe erg dat is. Bij een protestactie op 12 februari, de Dag van de Jeugd, vielen er drie doden. Twee mannen van 24 en 31 zijn door hun hoofd geschoten, zoals je in deze video kunt zien, door de Bolivariaanse Nationale Inlichtingendienst, de Sebin. Ook iemand die voor de regering werkte werd dodelijk getroffen. Vervolgens zijn er voorstanders van de regering vermoord. Dat leidde weer tot grote onrust, waarbij gewapende eenheden klopjachten hielden op demonstranten. In totaal zijn in de hoofdstad Caracas al acht doden gevallen, in Carabobo vijf. In andere steden zijn tot nu toe ook nog eens acht mensen omgekomen. Daarnaast zijn er bij schietpartijen 450 gewonden gevallen. Tijdens de protesten wordt nu ook traangas gebruikt bij huizen waar kinderen en bejaarden wonen, en overal worden privéterreinen, auto’s, ramen en deuren vernield.”

Wat hoopt Voluntad Popular, de groep van Leopoldo López, nu te bereiken?
“Leopoldo López zelf zit nu vast. Wij helpen ondertussen de slachtoffers van marteling en andere gewonden, en we steunen de nabestaanden van omgekomen demonstranten. Ook steunt mijn organisatie de actiegroep Foro Penal Venezolano, die rechtszaken voert om slachtoffers van de regering vrij te krijgen. We doen alles in het belang van de protesterende Venezolanen die met geweld worden onderdrukt. Inmiddels lopen er meer dan duizend zaken van mensen wier recht op vrijheid is aangetast. In 33 gevallen gaat het om marteling, en al die gemartelden zijn onder de 25 jaar. Wat mij betreft, is dit een kopie van de Cubaanse revolutie. Ons leger luistert naar de orders van bovenaf, en die worden bepaald door president Maduro.”

unnamed37