Spring naar de content

Kun je een bruiloft voorspellen? De wetenschap zegt ‘ja’

Een liefdesrelatie hoeft niet lang te duren voordat je kunt constateren dat er een huwelijk aan komt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Vaak weten omstanders in de beginfase al of een relatie al dan niet de trouwkapel gaat bereiken. Die conclusie wordt dan opgehangen wat voor ‘menstype’ de geliefden in kwestie zijn. Net zoals je kunt vaststellen dat die ene collega in het weekend een onwijs feestbeest is. Dat zíe je gewoon.

De socioloog Michael T. French hechtte geen waarde aan het oordeel van betweterige vrienden en kennissen. Hij begon in 1994 met een vijftien jaar durend onderzoek naar de voorspelbaarheid van samenwonen en trouwen. Want ja, kun je zoiets eigenlijk wel aan iemands karakter en uiterlijk aflezen? French en zijn team zochten het grondig uit.

Van ruim negenduizend jonge mensen werden persoonlijkheid, fysieke aantrekkelijkheid en de persoonlijke verzorging in kaart gebracht. Op basis van die drie punten werden ze beoordeeld als ‘aantrekkelijk’, ‘onaantrekkelijk’ en alles wat daartussen zit. (Hopen dat de onderzoekers niet die betweterige vrienden of kennissen zijn.) En wat bleek? De drie factoren samen hielden verband met de huwelijkskansen. Ongenuanceerd gezegd: als je knap, vriendelijk en goed verzorgd bent, dan is het slechts aftellen tot het uitspreken van het ja-woord.

Individueel voorspelden die drie eigenschappen weinig. Een slechte kledingsmaak of een naar karakter alleen zegt dus niet veel; het gaat om het totaalplaatje. Zolang je een hemels uiterlijkt hebt dat die slechte kledingsmaak of dat nare karakter compenseert, raak je wel onder de pannen.