Spring naar de content

Weekoverzicht 11: Vlucht MH370, herrieschopper Wilders en datahandelaar ING

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Kevin van Vliet

Zet een emmer ondersteboven op een kaart van Zuidoost Azië en omcirkel deze. Ergens in die cirkel verkeert de Boeing 777 van Malaysia Airlines die de media wereldwijd in zijn greep hield – waarschijnlijk. Wat is er gebeurd met vlucht MH370? Is-ie neergestort? Is het een terreurincident? Is het een promotiestunt voor de remake van Lost?

Het vliegtuig verdween een weekend eerder van de radar na vertrek uit het Maleisische Kuala Lumpur, met bestemming Peking. Aan boord? Twaalf bemanningsleden en 227 passagiers, van wie twee met een gestolen paspoort. De rechtmatige eigenaren van die paspoorten bevonden zich veilig in Oostenrijk en Italië, en dus niet in het vliegtuig. Even werd gevreesd voor een terroristische aanslag, maar Interpol maakte dinsdag bekend dat degenen die op de paspoorten reisden waarschijnlijk twee Iraanse asielzoekers waren.

sdg
Vloog vlucht MH370 in de richting West-Azië? Of de Zuidpool? Bron: Wall Street Journal

Maandag leek het even alsof er brokstukken waren gevonden in de Zuid-Chinese Zee, op de oorspronkelijke route, maar ook dit bleek niet te kloppen. Aan het eind van de week meldde de premier van Maleisië dat de communicatie vanuit het vliegtuig opzettelijk was verbroken, waarna het toestel een andere koers had ingezet, in westelijke richting. Een kaping lijkt niet uitgesloten, en de emmer die het zoekgebied omcirkelde is inmiddels een regenton.

Een piepklein stipje op de wereldkaart: Nederland, met zijn gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden zoals u weet woensdag plaats, en de PVV had nog verdacht weinig van zich laten horen. Voorman Geert Wilders bracht daar vorige week verandering in, met een duidelijke boodschap: het aantal Marokkaanse Nederlanders moet naar beneden.

En toen: actie-reactie, in de gedaante van PvdA-bestuurslid Fouad Sidali. Op Twitter vergeleek hij Geert Wilders met Adolf Hitler.

 

De voorzitter van de Partij van de Arbeid, Hans Spekman, distantieerde zich van de uitspraak van zijn partijgenoot. Sidali excuseerde zich later.


Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken (PvdA) vond de boodschap van Wilders ‘verwerpelijk’. Minister Asscher van Sociale Zaken (ook PvdA) ging een stapje verder door te stellen dat de kiezer ‘komende woensdag een andere keuze’ moest maken.

Je reinste stemadvies, volgens Wilders. En dat was ongehoord, want Asscher is immers onze vicepremier. Hij vroeg premier Rutte dan ook om opheldering. Dat deed Rutte in een schriftelijk antwoord, waarin hij duidelijk maakte dat dit gewoon ging om een feitelijke constatering van Asscher. “Mensen in Den Haag kúnnen komende woensdag een andere keuze maken. Dat lijkt me een statement of fact.”

Ook de ING deed vorige week een uitspraak die, bij klant en niet-klant, de nodige emoties losmaakte. Of eigenlijk meer een aankondiging. De bank wil namelijk de betalingsgegevens van zijn klanten gaan ‘delen’ met betalende adverteerders, die dan kunnen inspelen op het koopgedrag.

Uiteraard worden alleen gegevens worden gebruikt als klanten daarvoor toestemming hebben gegeven, zei de ING. De Autoriteit financiële markten (AFM) waarschuwde de ING, en onderzoekt of het plan strijdig is met de wet.
Inmiddels heeft de ING de proef op de lange baan geschoven.