Spring naar de content

Alleen geld brengt Poetin op de knieën

De eerste sancties zijn Rusland inmiddels opgelegd door Europa en de VS. In de Veiligheidsraad staat Rusland voor het eerst sinds lange tijd alleen. Zelfs China onthield zich van stemming.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

Vooralsnog komen ze in het Kremlin niet meer bij van het lachen. Een paar commandanten van de Russische vloot mogen Europa en de VS niet meer in. Alsof ze dat van plan waren. Wat tegoeden van oligarchen worden bevroren. Die hebben twee weken de tijd gehad – sinds de eerste dreiging van zo’n maatregel – om een paar miljard over te boeken, om voorlopig toch niet op een houtje te hoeven bijten.

Als dat het is, dan krijgt Poetin de Krim op een koopje. Dat smaakt ongetwijfeld naar meer. Wil het Westen dat voorkomen, dan zal het bereid moeten zijn om ook in eigen vlees te snijden, in elk geval een tijdje.

Zonder één macro-maatregel stortte de afgelopen week de Moskouse beurs in; er gingen tientallen miljarden verloren. Dat raakte vooral de rijkste Russen. De roebel verloor bijna 10 procent en weet alleen valuta als de Argentijnse peso nog achter zich. Er is al voor 70 miljard dollar door rijke Russen naar andere landen overgeboekt. De inflatie stijgt nog altijd en beloopt nu 6,2 procent.

Westerse economen verwachten dat Rusland door dit alles al in het tweede kwartaal van dit jaar in een recessie duikt. Intussen noemde Poetin de economische situatie van zijn land vorige week in Sotsji nog stabiel.

Tot nu toe was het de officieuze afspraak dat steenrijke oligarchen zich niet met politiek zouden inlaten, waarna de Russische staat hun vaak illegaal verworven vermogens ook niet ter discussie zou stellen.

Maar die vermogens vaporiseren in hoog tempo, en wat resteert dreigt geblokkeerd te worden of is dat al. Dat maakt dat nogal wat ondernemende types – je kunt die oligarchen van alles verwijten maar dat zijn ze zeker – weinig moeite zullen hebben om het volk mee te krijgen in een Russische Revolutie Part Deux.

Zoals ik al eerder schreef, zijn onze handelsbelangen met Rusland – als onderdeel van de westerse belangen – groot en groeiend. Een handelsmissie onder leiding van Henk Kamp die voor mei is geagendeerd blijft dat vooralsnog ook gewoon, zoals Mark Rutte gisteren bij Pauw & Witteman bevestigde.

Alleen van een effectieve boycot die ook onze eigen economieën zal raken, zal Rusland snel en écht last krijgen. De vraag is of we zo’n Krim dat wel waard vinden. Ik denk het niet.

Onderwerpen