Spring naar de content

Een kleine herinnering aan een van de grootste boksers ooit

Op 21 september 1948 wordt de Algerijn Marcel Cerdan wereldkampioen in het middenzwaargewicht. In het Roosevelt Stadium in New Jersey verslaat hij regerend wereldkampioen Tony Zale.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

Hij heeft dan al een lange carrière achter de rug. Tussen zijn profdebuut op 4 november 1934 en 4 januari 1939 bleef hij 47 wedstrijden lang ongeslagen.
(In totaal zal Marcel Cerdan 123 professionele wedstrijden boksen. Hij verliest er slechts vier).

Na zijn wereldkampioenschap stort Cerdan zich in de legendarische Parijse culturele scene en in de armen van Edith Piaf. Een jaar lang zijn ze samen, de vriendelijke reus en het zingende dwergvrouwtje. Het is Cerdan voor wie Piaf een van haar beroemdste nummers schrijft, ‘Hymne a l’Amour’.
De amour fou van Cerdan en Piaf duurt ruim een jaar, tot de dood hen ruw scheidt.
In de herfst van 1949 zal Cerdan zijn titel verdedigen tegen de fameuze Jake LaMotta in Detroit.
Cerdan geeft halverwege op, wegens een ontwrichte schouder.
(Veel later zou bekend worden dat de wedstrijdorganisatie het aanvangstijdstip onder druk van de maffia een halfuur had vervroegd, zodat Marcel geen tijd had voor zijn gebruikelijke uitgebreide opwarming).

Heel Erg Mis
Onmiddellijk na zijn forfait tekenen Cerdan en LaMotta een contract voor een revanchepartij, maar tot die ontmoeting komt het nooit: kort voor de revanche stapt Marcel in een L-749 van Lockheed om in New York zijn Parijse vriendinnetje met een bezoekje te verrassen.
Wanneer het vliegtuig boven de Atlantische Oceaan vliegt, gaat er iets Heel Erg Mis.
De L-749 stort neer op de Azoren.
Geen van de 48 inzittenden overleeft het ongeluk.

Onderwerpen