Spring naar de content

Achter de schermen bij ‘Ook ik ben Nederlands’

Binnen twee dagen heeft de Facebookpagina Ook ik ben Nederlands, waar allochtone jongeren afrekenen met betuttelende vooroordelen van autochtonen, al een kleine zevenduizend likes behaald.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Hoe is deze pagina ontstaan, is het een reactie op de Nederlandse politiek en wat willen de initiatiefnemers bereiken? HP/De Tijd sprak met een van hen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wie zijn jullie?
“Wij zijn vijf studenten van verschillende universiteiten en hbo-instellingen in Nederland (te weten: Mohamed, Fatima, Hafsa, Abdi en Nimo) en hebben deze pagina enkele dagen geleden opgericht. Maar we willen niet te veel over ons zelf vertellen; we vinden de boodschap van de pagina belangrijker dan de mensen die erachter zitten.”

Kun je uitleggen wat Ook ik ben Nederlands is?
“De pagina is geïnspireerd op de campagnes I, Too, Am Harvard en  I, Too, Am Oxford. Die pagina’s zijn begonnen met het uitwisselen van ervaringen wat betreft ras en etniciteit, ervaringen waar veel etnische minderheden mee te maken krijgen op de campus. Ook in Nederland is in het algemeen sprake van een negatief discours over minderheden. Maar de dagelijkse ervaringen van minderheden blijven vaak onderbelicht in de samenleving – simpelweg omdat het niet wordt uitgesproken.”

“Onze pagina toont een bepaald soort interacties met autochtonen waar veel minderheden mee te maken hebben. ‘Mag ik eens aan je haar voelen?’ aan iemand met kroeshaar bijvoorbeeld. Het doel van de pagina is dan ook om bepaalde uitspraken die stereotypes versterken onder de aandacht te brengen. Vaak zijn dergelijke uitspraken niet kwetsend bedoeld, maar juist daarom willen wij bewustzijn creëren bij autochtonen.”

ON 1 ON 3

Is de pagina een reactie op de recente uitlatingen van Geert Wilders?
“Dit project is geen reactie op de PVV, noch op de poster van de VVD of pagina’s als Tattas be like. De pagina is wél een reactie op de algemene tendensen in de Nederlandse samenleving. Raciale micro-agressie is geen onbekend fenomeen in Nederland. Micro-agressie is een subtiele vorm van discriminatie waar mensen zich niet van bewust zijn, maar die wel degelijk effect heeft. Daar willen wij door middel van onze campagne aandacht voor vragen. We benadrukken dat ons doel niet is om te veroordelen, maar om een positieve verandering tot stand te brengen en de dialoog in Nederland een andere wending te geven.”

Hebben jullie al negatieve reacties gehad op de pagina?

“Die hebben we inderdaad gehad. Van mensen die stellen dat dit helemaal niet nodig is bijvoorbeeld, dat een pagina als de onze overdreven is. Echter, de gesprekken die wij met de mensen op de foto’s gehad hebben, laten zien dat sommige uitspraken wel degelijk kwetsend kunnen zijn. Om te stellen dat dit overdreven is, is volgens ons daarom niet erg sympathiek.”

En nu?
“We gaan vrolijk door met de pagina en trekken deze week het land in, omdat veel mensen buiten Amsterdam ons benaderen om hun verhaal te doen. En ook om te laten zien dat dit probleem niet alleen in Amsterdam speelt, het speelt overal in het land.”

Like hier Ook ik ben Nederlands.

ON 4 ON 5ON 2