Spring naar de content

Must see: inspirerende TedTalk van Edward Snowden

Edward Snowden, de klokkenluider van de eeuw (vooralsnog), gaf gisteren een inspirerende TedTalk: How to take back the internet. Als een telepresence robot – in feite een soort bestuurbaar televisiescherm op wielen – bestuurd met zijn eigen laptop vanuit Rusland waar Snowden zich nog altijd bevindt, verscheen hij op het podium. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Annelies Beltman

Snowden begint met uit te leggen dat het niet uitmaakt wie hij is, maar wel de zaken die hij aan het licht heeft gebracht. Volgens de klokkenluider gaat het nu te veel over wie hij is en hoopt hij dat het debat meer richting de volgende zaken verschuift: ‘Wat er echt toe doet is wat voor regering we willen, wat voor internet we willen en relaties mens en maatschappij’. Snowden licht zijn afwegingen toe, die hij gemaakt heeft voordat hij alle informatie heeft gedeeld met journalisten. ‘Hoe kan ik dit zo verantwoordelijk mogelijk aanpakken, zodat het openbare belang er maximaal baat bij heeft en de risico’s beperkt blijven?’

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ook stelt hij dat het recht op privacy geen partijpolitiek issue is, maar vereist het een fundamentele heroverweging van de rol van het internet in ons leven en daarmee ook een heroverweging van de wetten die privacy beschermen. ‘Onze rechten doen ertoe, we weten namelijk nooit wanneer we ze nodig hebben’.  Laat u inspireren: 

Onderwerpen