Spring naar de content

Voor wie niet gestemd heeft: waarom uw smoesjes geen argumenten zijn

Vandaag had u het recht om te stemmen. De helft van u vond het allemaal niet nodig. Dat is, laten we het niet vergeten, net zo goed een recht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Matthias Pauw

Ongeveer op dezelfde manier als een deur voor een oude dame openhouden een recht is en het arme besje lachend in haar eigen sop laten gaar koken net zo goed. Ik wil alleen maar zeggen: er zit wel een verschil tussen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Hoe zijn wij met elkaar op dit dieptepunt beland? Waarom kiest de helft van ons voor de politieke variant op het oude dametje laten stikken? In de kou. En de wind. Voor wat dramatisch effect.

U vertrouwt de politiek niet meer?
Wat verschrikkelijk jammer nu. Deed u dat vroeger wel, of is het een makkelijk smoesje? Heeft u al eens overwogen om zelf actief te worden? Schrijf een brief, stem op een ander, ga zelf de raad in! U niet. U geeft op. Maar dat is uw goed recht.

U moet te vaak stemmen
In de afgelopen tien jaar, mochten we ongeveer een keer per jaar naar de stemhokjes. Dat is wel wat veel inderdaad. Maar aangezien u gemiddeld een keer of 200 een Albert Heijn binnenstapt per jaar valt dat allemaal wel mee toch? De hoeveelheid vereiste inzet en moeite is vrij gering.

‘Ze’ luisteren toch niet
Dan moet u luider spreken. Bovendien stemt u op wat zij willen, niet omgekeerd.

U had geen tijd
Verschrikkelijk fenomeen, inderdaad. Pop-up verkiezingen. Niemand zag ze aankomen.

Binnenkort gaan we alweer stemmen, dan voor Europa. U kunt zich revancheren voor uw electorale omissie van vandaag. Bereid u voor. Zorg dat u weet waar het over gaat. Stem. Geen smoesjes meer.

Onderwerpen