Spring naar de content

De ‘Minder Marokkanen’-toespraak: deed Wilders echt een Goebbels?

Deed Geert echt een Josephje? Dat is de vraag nadat het Duitse persbureau DPA het ‘Minder Marokkanen’-gebral van de PVV-leider vergeleek met de Sportpalastrede van Joseph Goebbels uit 1943.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Niek Stolker

Eerst maar eens de verschillen. 1) Geert hield zijn speech in een lullig zaaltje in Den Haag, Joseph regelde het Sportpalast in Berlijn met 14.000 dolenthousiaste figuranten; 2) Geert hield het bij een paar korte onzekere kreten, Joseph kon écht goed speechen; 3) Geert ijvert fanatiek tegen één Europa, Joseph was juist vóór.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dan de overeenkomsten. 1) De mannen stellen hun publiek simpele inkopvragen (Geert: “Willen jullie meer of minder Marokkanen?”, Joseph: “Wollt ihr den totalen Krieg?”); 2) De mannen vinden dat er te veel van één bevolkingsgroep in hun land is; 3)  De heren hebben een weinig florissante bijnaam (Gekke Geert vs. De Gifdwerg).

Is de vergelijking terecht? Oordeel zelf.