Spring naar de content

Felix Rottenberg roept op tot cordon sanitaire tegen PVV

De wonden worden gelikt op de day after de gemeenteraadsverkiezingen. Aardverschuivingen vonden vooral plaats in de grote steden, waar de Partij van de Arbeid grote verliezen te verwerken kreeg. In Amsterdam, waar de PvdA voor het eerst sinds 1946 niet meer de grootste is, trok wethouder Pieter Hilhorst zijn conclusies en stapte op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Maar hij was niet de enige. Ook PVV-Kamerlid Roland van Vliet liet weten niet langer de belangen voor zijn partij te kunnen behartigen, als gevolg van de ‘minder Marokkanen’-toespraak die ‘sekteleider’ Geert Wilders gisteravond na sluiting van de stembussen hield in een Haags zaaltje. Voor Van Vliet was de uitspraak ‘de druppel die de emmer doet overlopen’.

Naast opstappende politici is de post-verkiezingsdag in de regel ook voor de politieke mastodonten, zwaargewichten, en coryfeeën. Zij mogen het politieke slagveld inspecteren en de balans opmaken. In de Volkskrant is het oud-PvdA voorzitter Felix Rottenberg die mag leeglopen. Na eerst zijn straatje schoon te vegen over de harde kritiek op Hilhorst (“Ik ben genaaid door de journalist”) begint hij al gauw over minder-meer-gate. Hoe om te gaan met de stukken rood vlees die de PVV-leider bij aanhouding in de politieke arena werpt?

“Ik denk dat een cordon sanitaire beter werkt. Negeren. Dat heeft bij het Vlaams Blok ook gewerkt. In overleg besloot men daar die groep volledig te boycotten. (–)] Het is een soort sekte, waar niemand op zijn gemak is. Hij is een compleet geïsoleerd persoon, maak die isolatie nog groter.”

Duidelijke taal van de man die Wilders in het interview bovendien als ‘narcist’, ‘halve artiest’ en ‘onevenwichtig persoon’ bestempelt. Geert Wilders betichtte onder meer de PvdA in 2009 er al eens van een links cordon sanitaire rond hem te willen opwerpen, wat destijds door de betrokken partijen werd weersproken.