Spring naar de content

Top-5 bestverkochte e-books is zelf uitgegeven: een logische trend

Dat de gehele top-5 van bestverkochte e-books bij Bol.com deze week bestaat uit zelf uitgegeven titels zal veel uitgeverijen rauw op het dak vallen. Toch is dat beeld niet verrassend. In de Angelsaksische landen bestond in 2013 zo’n 20 procent van alle digitale boeken uit door ‘hobbyisten’ aangeleverde werkjes. En die trend zal zich de komende jaren voortzetten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Geert Poorthuis

Hoewel de sterke stijging van de verkoop van e-books wat is afgevlakt, is inmiddels in Groot-Brittannië al 25 procent van alle verkochte boeken digitaal, waar dat een jaar eerder nog 20 procent was. De lezer geeft dus nog steeds de voorkeur aan het papieren boek, maar zo heel lang zal dat niet meer duren. En waar je in het grijze verleden weleens amateuristisch in elkaar geflanste boekjes zag van volhardende maar door uitgevers afgewezen schrijvers, is het nu met een paar simpele drukken op de knop mogelijk de hele wereld de kans te geven je boek te kopen (en te lezen).

Op de site van Bol.com prijken nu een kleine 1250 in eigen beheer uitgegeven werken, alles bij elkaar een fonds waarvoor een middelgrote uitgeverij zich niet hoeft te schamen. Het gaat overigens vooral om boeken met onvervalst erotische inhoud (de grote trend, zeker ook in het buitenland) en werken met (amateur)psychologische wenken voor het dagelijks leven, veelal door jonge moeders over het combineren van een gezin met de loopbaan. Ook kinderboeken ontbreken niet. Het lijkt erop dat heel wat in bureauladen verstopte manuscripten nu alsnog het (led)licht zien.

Een opvallend element aan al die zelf uitgegeven boeken is de lage prijs: er zijn auteurs die hun levenswerk al aanbieden voor 0,99 euro, een ontwikkeling die ons verheugt, want wij hebben op deze plaats al vaker aangegeven dat veel uitgeverijen schandalig hoge prijzen vragen voor wat in essentie niet meer is dan een handig versleuteld tekstbestandje. Veel die van die ‘nieuwe’ schrijvers zijn dan ook waarschijnlijk niet op zoek naar een zak met geld, maar willen erkenning en misschien een beetje glamour.

Het is een ontnuchterende gedachte dat de meeste van die 1250 boeken bij Bol.com waarschijnlijk nooit de boekhandel had gehaald zonder de nieuwe digitale ontwikkelingen. Voor de echte boekenliefhebber is dat goed nieuws, want ze vormen wel degelijk een verrijking van ons boekenlandschap. Het zal nog wel enige jaren zo blijven dat de bestverkochte alsnog door echte uitgevers in papieren vorm op de markt worden gebracht. Waarschijnlijk voor een prijs die zo’n 60 procent hoger ligt, zo blijkt uit buitenlands onderzoek.