Spring naar de content

Vier gevolgen van de Marokkanen-uitspraak van Wilders

Minder Marokkanen in Nederland. Dat is wat Geert Wilders wil. Het wordt hem niet in dank afgenomen, niet door politici die (nog) voor zijn PVV actief zijn, niet door politici van andere partijen en zelfs niet door de eigen PVV-achterban.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Verhoef

En dan stromen de aangiften ook nog eens binnen bij de politie. Vier gevolgen van de Marokkanen-uitspraak van Wilders, in willekeurige volgorde.

Geen politieke partij wil nog in zee met de PVV (zelfs de VVD van Mark Rutte niet).
Premier Mark Rutte is eruit na lang beraad: zijn VVD gaat niet meer samenwerken met de PVV. “We sluiten nooit partijen uit maar zolang de PVV deze standpunten heeft is samenwerking onmogelijk,” aldus de premier. Dat betekent ook dat de PVV niet meer in een gedoogcoalitie of kabinet terechtkomt, ook niet na een verkiezingszege. Immers, als zelfs de VVD niet meer met de PVV wil, dan blijven er weinig coalitiepartners over. De PVV staat politiek gezien buitenspel.

De traditioneel loyale achterban begint te morren.
Natuurlijk wacht Wilders met spanning op wat er aanstaande zondag gaat gebeuren als Maurice de Hond met een nieuwe peiling komt, maar het heeft er alle schijn van dat de PVV-achterban langzaam maar zeker afstand neemt van Wilders en de PVV. Lees bijvoorbeeld deze comment van ene ‘waskuip-admiraal’ op GeenStijl. Sommige PVV-kiezers hebben inmiddels zelfs spijt van hun stem op 19 maart. En sowieso, de PVV is dan misschien een grote partij gebleven in zowel Almere als Den Haag, het aantal kiezers is vergeleken met de gemeenteraadsverkiezingen in 2010 flink afgenomen.

Juridisch: de aangiften tegen Wilders stromen binnen.
Een nieuwe rechtszaak tegen Wilders? Dat is heel goed mogelijk, nu tientallen mensen in verschillende steden aangifte hebben gedaan tegen de uitspraken van Wilders over minder Marokkanen in Den Haag en Nederland. Mocht er een rechtszaak komen (wat overigens niet vaststaat), dan kan Wilders niet meer rekenen op voormalig advocaat Bram Moszkowicz, die hem eerder wel met verve verdedigde. Wilders hintte zelf woensdagavond al naar een rechtszaak tijdens zijn toespraak in Den Haag. Maar of hij echt trek heeft in een tijdrovend en energievretend proces? Waarschijnlijk niet.

PVV-politici zijn niet blij met de uitspraak van Wilders.
PVV-Kamerlid Roland van Vliet is inmiddels geen Kamerlid meer voor de PVV. Hij stapte gisteren uit de fractie en nam een rolkoffer en twee plastic tassen met al zijn modelauto’s mee. Van Vliet, in een brief aan de PVV-leider: “Ik ben op het moment gekomen dat ik voor mezelf moet gaan goedpraten wat er gebeurt bij de PVV. Jouw uitlatingen gisteren over de Marokkaanse gemeenschap zijn voor mij aanleiding om mijn lidmaatschap van de PVV-fractie in de Tweede Kamer op te zeggen en als zelfstandig Kamerlid door te gaan.” Of er nog meer PVV-Kamerleden willen vertrekken, is ongewis. Wel zijn andere PVV-politici evenmin blij met de Marokkanen-opmerking. Henk Sherer, PVV-statenlid in Utrecht bijvoorbeeld, vindt het ‘buitengewoon onverstandig’ wat er is gebeurd op de verkiezingsavond.

Dit had Wilders vast niet allemaal voorzien toen hij woensdag het PVV-publiek vroeg of het minder of meer Marokkanen wilde.