Spring naar de content

Arnold Karskens: “In Buenos Aires wil je vrouwen als in een tango naar je toetrekken.”

Het derde nummer van HP/De Tijd ligt in de winkels en heeft als thema reizen. Wij vroegen vijf bekende Nederlanders naar hun favoriete stedentrip en de herinneringen die ze er aan overhielden. Oorlogsverslaggever Arnold Karskens over zijn Buenos Aires.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Op dit moment ben ik in Buenos Aires, dus dat is vandaag mijn lievelingsstad. Het is een stad zoals een stad bedoeld is: opgebroken trottoirs, lekkende airco’s en herrie, maar ook met een heerlijk Latijns-Amerikaanse swing. Je ziet hier bijvoorbeeld nooit iemand rennen, niemand heeft haast. Op straat lopen flanerende vrouwen die je zoals in een tango naar je toe wil trekken. Dat komt vast ook door de zon. Die is hier nogal aanwezig.

“Tijdens de dictatuur van Videla cum suis was ik hier ook. Het was januari en het was verschrikkelijk heet. Ik had weinig geld en altijd erge dorst. Al snel had ik daar iets slims op verzonnen. Voor een paar pesos bestelde ik dan ergens een glas witte wijn en vroeg daarnaast om een grote fles spuitwater, dat gratis is. Natuurlijk is het de bedoeling dat je een klein scheutje van het water in de wijn doet, maar tot grote ontsteltenis van de mensen om me heen dronk ik die fles helemaal leeg. Ik herhaalde die truc zó vaak dat ik zelf soms vergat waar ik hem eerder had uitgehaald.

“Buenos Aires is geen Kabul of Bagdad, maar er is wel veel geweld. Zoek dat niet op. In de arme barrios heb je als bezoeker van de stad niets te zoeken. Dus, worden de straten vuil en de huizen onverzorgd, gewoon omdraaien. Buenos Aires heeft zo veel mooiers te bieden.”

arnoldkarskens

Arnold Karskens is journalist en oorlogsverslaggever. Begin dit jaar verscheen van zijnhand het boek Reisgids voor de Frontlijn, over risicovakanties. Zelf bezocht hij 35 conflictgebieden. In 2008 ontving hij de Vredesprijs Journalist voor de Vrede van het Humanistisch Vredesberaad.

Lees het complete interview met Karskens, en die met vier andere bekende gezichten in het nieuwste nummer, dat nu in de winkel ligt. Bekijk hier de overige onderwerpen, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement af.