Spring naar de content

Acht dingen die u wilt weten over 'Het Beest van Obama'

De president van de Verenigde Staten is in Nederland. En dat zullen we weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Eerder deze ochtend zagen we Barack Obama de helikopter die op het Museumplein was geland verlaten, om vervolgens in zijn eigen auto te stappen en een ritje van enkele tientallen meters naar het Rijksmuseum te maken.

Een imposante bak, die wagen van Obama. Het wordt dan ook niets voor niets 'The Beast' genoemd. Maar wat voor auto is het en welke technische snufjes heeft het allemaal aan boord? Wij zochten het uit.

1. De Cadillac is geen Cadillac.
De auto waarin president Obama wordt vervoerd wordt omgeschreven als een 'aangepaste Cadillac DTS', maar eigenlijk is het dat niet. Het chassis, de dieselmotor en de aandrijving van de wagen zijn gebaseerd op de modellen die in de Chevrolet Kodiak worden gebruikt - weinig Cadillac dus. De voor- en achterlichten van de limo zijn dan wel weer afkomstig van een Cadillac.

2. De auto heeft een eigen vliegtuig
De auto heeft een eigen Boeing C17, een transportvliegtuig. Overal waar de president komt neemt hij zijn limo mee. En hij neemt niet één auto mee, maar tientallen. Voor zijn bezoek aan Nederland heeft hij liefst 45 auto's laten invliegen, en die worden zoals altijd in de speciaal daarvoor aangeschafte C17 vervoerd.

3. Het is het veiligste niet-militaire voertuig ter wereld
Even wat feitjes op een rij. De auto is 5,5 meter lang en weegt meer dan 7,5 ton. De wagen is volledig gepantserd en de deuren zijn ongeveer twintig centimeter dik. De banden van de auto zijn versterkt, waardoor de wagen kan blijven rijden als de banden lek zijn. Een raampje open zetten op een warme zomerdag is er niet bij - alleen het raam van de chauffeur kan op een kiertje worden gezet. Dit is om de bodyguards van de president, die vaak naast de auto lopen, instructies te geven. Verder zijn de deuren aan de buitenkant uitgerust met wapens en traangasgranaten, om mensen die te dicht bij het voertuig komen (tijdelijk) uit te schakelen.

4. De auto heeft standaard granaatwerpers en bloed aan boord
Enkele opmerkelijke snufjes aan boord van de Limo Number One: een zak bloed van dezelfde bloedgroep als Barack Obama, een telefoon met satellietverbinding met het Pentagon, een eigen zuurstofsysteem om een biologische aanval te overleven, shotguns en - al is dat nooit officieel bevestigd - granaatwerpers.

5. Er is plaats voor 'slechts' zeven man
'The Beast' heeft eigenlijk altijd maar drie mensen aan boord. De chauffeur, op de bijrijdersstoel de 'lead Secret Service protective agent' en op de achterbank natuurlijk de president zelf. Vier plaatsen zijn eigenlijk altijd onbezet.

6. Het Beest is niet alleen
De Secret Service heeft meerdere voertuigen die op The Beast lijken, al is niet duidelijk of die wagens daadwerkelijk identiek zijn aan eerdergenoemde of misschien toch iets minder goed uitgerust zijn. Deze auto's worden gebruikt om staatshoofden, presidenten en andere hoge piefen die in Washington op de koffie gaan van a naar b te brengen. Van de Amerikaanse president is bekend dat hij zich, als hij niet in de veelbesproken limo rijdt, alleen maar laat vervoeren in de Chevrolet Suburban of in deze bus van Prevost.

7. De chauffeur is extreem goed getraind
De auto waarin de president rijdt wordt niet door de eerste de beste buschauffeur gereden. De bestuurder is een speciaal getraind lid van de Secret Service, die onder meer in staat is een zogenoemde J-turn te maken: op hoge snelheid achteruit rijden, een draai van 180 graden maken en met dezelfde snelheid vooruit wegrijden in dezelfde richting.

8. De maximum snelheid is ongeveer 100 kilometer per uur
Nee, echt een snelheidsmonster is het niet. Mede door het gewicht rijdt het voertuig niet sneller dan een kleine honderd kilometer per uur. De auto rijdt overigens op diesel, en ook daar is over nagedacht. Diesel explodeert en brandt van alle brandstoffen het minst snel en is overal ter wereld te verkrijgen.

Een heel verschil met de open cabrio van president John F. Kennedy dus - en dat is met de kennis van nu maar goed ook.

Onderwerpen