Spring naar de content

Hervormingen ISU in schaatssport nog radicaler dan verwacht

De hervormingen die ervoor moeten zorgen dat het schaatsen de moderne, internationale en aantrekkelijke televisiesport is die het nu is, krijgen vorm. Ottavio Cinquanta, voorzitter van ISU, schrijft in een interne brief dat de sport grondig op de schop moet om de leidende positie te behouden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Frank Heinen

Cinquanta pleit voor radicale veranderingen in het wedstrijdprogramma. Volgens hem zijn lange afstanden niet meer van deze tijd, evenals de middellange afstanden. Over het lot van de korte afstanden is nog geen beslissing genomen, maar het mag niemand verbazen als de ISU uiteindelijk besluit ook die te schrappen.
Ook de jaarkalender gaat op de schop. In Cinquanta’s uitgelekte aanbevelingen wordt het einde aangekondigd van de allroundkampioenschappen, maar intern blijkt de Italiaan al veel verder te zijn gegaan. Ook de afstandskampioenschappen, de sprinttoernooien en het Olympisch toernooi lijken hun langste tijd te hebben gehad.

Cinquanta bij NK sprint en allround
Ottavio Cinquanta (R) op de tribune tijdens de Nederlandse kampioenschappen sprint en allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam

Een anonieme bron binnen de ISU stelt dat ook de omstandigheden opnieuw in overweging genomen moeten worden: ‘We hebben schaatsen heel lang als een wintersport beschouwd. Het is te danken aan Cinquanta dat we daar nu wat flexibeler tegenaan kijken. Nu zien we dat we jarenlang oogkleppen op hebben gehad. Door van schaatsen een zomersport te maken, open je eindeloos veel nieuwe, commerciële mogelijkheden. Hele continenten waar het altijd maar zomer is – ik noem een Afrika, een Azië, een Zuid-Amerika – kunnen op die manier kennismaken met Ireen en Sven en al die andere toppers. Bijkomend voordeel zou kunnen zijn dat die verhullende schaatspakken eindelijk uit kunnen. Een beetje bloot is nooit weg: het heeft van het beachvolleybal in no time een Olympische sport gemaakt.’

Kleintje Pils
Eén ding staat voor de ISU als een paal boven water: het dweilorkest blijft. De bond is van mening dat de omlijsting door talentvolle muzikanten een onvervreemdbaar onderdeel is van de schaatscultuur.