Spring naar de content

Minister Peru: naaktlopende toeristen Machu Picchu ‘bedreiging voor cultureel erfgoed’

Niks mis met een beetje nudisme. U bent lekker op vakantie, het zonnetje schijnt en voor u ligt een uitgestrekte helderblauwe zee. Als uw badkleding schreeuwt om uitgetrokken te worden, geef daar dan dus vooral lekker aan toe. Maar vergeet niet om weer iets aan te trekken zodra u een cultureel uitstapje in de omgeving maakt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Peru is het zat. Er lijkt een heuse trend te ontstaan onder toeristen om naakt rond te rennen door de Machu Picchu, de eeuwenoude Incastad. Volgens de Peruvian Times werden deze maand vier Amerikaanse, twee Canadese en twee Australische toeristen opgepakt wegens het houden van een fotosessie in hun nakie.

De acties volgden op een filmpje dat vorig jaar op YouTube verscheen van een stelletje dat naakt door de bergen van Machu Picchu rent.

De Peruaanse minister van Cultuur heeft de trend bestempeld als respectloos en als een bedreiging voor het cultureel erfgoed. “Er zijn plaatsen in de wereld waar mensen naakt kunnen rondlopen, maar niet alle plaatsen zijn daarvoor geschikt”, zegt Alfredo Mormontoy Atayupanqui, die namens het Peruaanse ministerie van Cultuur over archeologische bronnen gaat, tegen CNN. Volgens Mormontoy staat er ook duidelijk achterop de tickets dat naaktlopen in Machu Picchu niet gewenst is.

De directeur van Cultuur in Cusco heeft inmiddels aangegeven dat de parkwachten in de Incastad en op andere historische locaties in de regio strenger op gaan treden tegen naakttoerisme.

Onderwerpen