Spring naar de content

Doe de test: heeft u een officieel erkend Noord-Korea kapsel?

MET UPDATE Nederland kent een grote regelzucht. Verzorgers in een bejaardentehuis hebben protocollen waarin op de seconde nauwkeurig wordt bepaald hoe lang mevrouw X onder de douche mag en hoe lang je erover mag doen om de steunkousen aan te trekken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dat we ‘de bureaucratie’ moeten terugdringen staat dan ook in vrijwel elk verkiezingsprogramma. Maar het terugdringen van regels doen we doorgaans door nieuwe regels te bedenken die oude regels (liefst ‘onder bepaalde voorwaarden’) moeten vervangen.

Het is fijn te weten dat het altijd erger kan. Neem Noord-Korea. De dictatoriale staat onder leiding van Kim Jong-un is men al enige tijd voornemens verplichte kapsels in te voeren voor zijn onderdanen: 18 voor vrouwen, 10 slechts voor mannen. Die mogen hun haar bovendien niet langer laten groeien dan 5 centimeter (oudere mannen mogen tot 7 centimeter). Bij vrouwen is vooral van belang of ze al aan de man zijn: getrouwde vrouwen worden geinstrueerd het haar kort te houden, waar vrijgezelle vrouwen wat langer en gekrulder haar mogen hebben. Wel zo makkelijk in het uitgaansleven.

Het concept van een voorgeschreven kapsel is overigens niet nieuw voor de Noord-Koreanen. In 2005 werd al eens een vijfdelige serie uitgezonden waarin de richtlijnen voor een goed kapsel al uit de doeken werd gedaan.

Voldoet u al aan het Noord-Koreaanse schoonheidsideaal? Zo niet, bevindt u saillant genoeg in goed gezelschap: de huidige coupe van Kim Jong-un voldoet ook niet aan de voorschriften.

korea man
Copyright foto: AP
korea vrouw
Copyright foto: AP

UPDATE 22.34:
Volgens Zuid-Koreaanse media hebben kapsalons in Pyonyang twee weken geleden de instructie gekregen om alle Noord-Koreaanse studenten allemaal hetzelfde kapsel aan te meten. Te weten: dat van leider Kim Jong-un. Het bericht is nog niet bevestigd, maar anders wordt moet het ongeveer dit worden:

Bloempot 2.0
Bloempot 2.0