Spring naar de content

Onderzoek: geiten zijn razend intelligente dieren

Als je wordt omschreven als ‘de koe van de armen’ weet je dat je er niet best op staat. Maar de geit blijkt een stuk pienterder dan men dacht. Eigenlijk zijn ze hartstikke slim zelfs.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Dat schrijven althans wetenschappers van de Queen Mary University in Londen in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Zoology.

Ze leerden de holhoornigen hoe ze aan een hendel moesten trekken en die vervolgens moesten optillen om bij een fijne versnapering te komen (zie afbeelding). Dat bleken de geiten verdomd snel in de smiezen te hebben: na een keer of twaalf keer hadden ze het trucje onder knie.

geit
Foto via: Queen Mary University of London

Om te kijken hoe het met het lange termijn geheugen van de geiten gesteld is keken de onderzoekers of ze het een maand later, en na tien maanden, het foefje nog steeds beheersten. De geiten bleken het nog niet verleerd.

Volgens onderzoeker McElligot zijn geiten in staat complexe taken te leren en voor lange tijd te onthouden, wat een mogelijke verklaring kan zijn voor hun makkelijke adaptatie aan nieuwe leefgebieden. Uit eerder onderzoek bleek overigens al dat het mogelijk is geiten in korte tijd een aardig mopje te leren zingen, zoals blijkt uit onderstaande wereldhit van Taylor Swift die afgelopen jaar viral ging.