Spring naar de content

Analyse PVV-toets: minder islam en massa-immigratie

De PVV selecteert zijn kandidaten met behulp van een eigen PVV-test met vragen over Wilders, de PVV en Nederlandse politiek. En de Volkskrant heeft hem sinds donderdag in handenHP/De Tijd had een paar jaar al een PVV-test in handen, tijd om de balans op te maken. Worden er tegenwoordig andere eisen aan het PVV-lidmaatschap gesteld?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

In een exclusief verhaal van Bas Paternotte in 2012 leerden we hoe de PVV zijn kandidaten opleidde in 2010. De 'klasjes van Geert' werden onderworpen aan een test die was onderverdeeld in de categorieën parlementair/PVV en massa-immigratie/islam. Er werden daarnaast colleges gegeven waarin Kamerlid Raymond de Roon uitleg geeft over justitie, Fleur Agema over zorg en Tony van Dijck over financiën. Wilders en Fleur Agema speelden dat ze Barend en Van Dorp waren en interviewden kandidaat-Kamerleden.

Minder vragen over de islam
De PVV leidt ook nu nog steeds zijn kandidaten op en gebruikt daarvoor nog steeds een test. Wanneer we de twee testen naast elkaar leggen, zien we dat de nieuwe minder uitgebreid is. Het aantal vragen is teruggegaan van 50 naar 26. Opvallend is dat de kandidaten in 2010 nog flink aan de tand werden gevoeld over hun kennis van de islam en massa-immigratie en de bijbehorende 'dreiging' daarvan. Tegenwoordig wordt een kandidaat voor de PVV daar niet meer over ondervraagd.

Voor de liefhebber: op onze website is ook de oude PVV-test nog beschikbaar. Wilt u graag lid worden van de PVV? Wordt niet ongerust als u niet alle antwoorden weet: ook de PVV-kandidaten hadden lang niet alles goed. Een voldoende scoren voor de quiz was geen voorwaarde voor het Kamerlidmaatschap.

Onderwerpen