Spring naar de content

Brazilië krijgt als eerste land ooit een internetgrondwet

De Piratenpartij in Nederland kijkt vermoedelijk likkebaardend naar Brazilië, het eerste land met een zogeheten ‘internetgrondwet’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De wet houdt in dat iedereen recht heeft op gelijke toegang tot internet- en gebruikersprivacy. Providers mogen daarnaast geen hoge tarieven rekenen voor diensten als Skype en YouTube.

Het Braziliaanse lagerhuis stemde met het voorstel in, maar dat ging wel gepaard met een voorwaarde. De regering moest een omstreden bepaling laten vallen, namelijk dat wereldwijde internetbedrijven gedwongen zijn om hun gegevens over Brazilianen op Braziliaanse servers op te slaan, zo schrijft Reuters. Die regel werd vorig jaar ingesteld na de onthullingen van Edward Snowden over de NSA, die vele Brazilianen, waaronder president Dilma Rousseff, zou hebben afgeluisterd. Brazilië organiseert over een maand een belangrijke bijeenkomst over de toekomst van het internet.

Wereldwijd wordt er al langer gesproken over een internetgrondwet. Internetgoeroe Jeff Jarvis is een groot voorstander van zo’n wet. “Het punt is dat we een aantal principes nodig hebben waar we als internetsamenleving naar kunnen verwijzen. We moeten niet afhankelijk zijn van regulering van overheden of zelfs van bedrijven”, zo vertelt hij.

Ook in Nederland wordt er voorzichtig gesproken over grondrechten als het gaat om gebruik van internet. D66 noemde internet al eens een grondrecht. In het manifest van de Piratenpartij valt te lezen dat zij voorstander zijn van het aanpassen van de grondwet om alle vormen van communicatie te beschermen. “De overheid mag alleen communicatie onderscheppen als er een concrete verdenking is, als dat noodzakelijk is voor onderzoek en als dat door de rechter is getoetst. Er moet maximale openheid worden gegeven over de inzet van opsporingsmethoden, zoals het aftappen van communicatie, het opvragen van persoonsgegevens en de toepassing van spyware. Het gebruik van encryptie en de mogelijkheid om anoniem op internet te gaan, worden niet beperkt.”