Spring naar de content

Onderzoek: mannen verrassend vaak slachtoffer van seksueel geweld door vrouw

Bij verkrachtingen en ongewilde seks staan vrouwen vaak centraal als slachtoffer. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat veel mannen ook slachtoffer zijn van ongewilde seks of verkrachting. En de daders? Dat zijn in die gevallen bijna altijd vrouwen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sjoerd Hartholt

Uit wetenschappelijk onderzoek (PDF) van de University of Missouri blijkt dat bijna de helft (43%) van alle ondervraagde mannen wel eens seks tegen zijn wil in heeft gehad. In bijna al die gevallen (95%) was het een vrouw die als agressor werd aangeduid. Zo’n 18% van alle ondervraagden gaf aan dat die daarbij ook geweld gebruikte. Behalve de 18 procent ondervraagde mannen die met geweld tot seks werd gedwongen, gaf 31% van alle ondervraagden aan dat er ook sprake is geweest van verbaal seksueel geweld. In totaal mondde dat bij 10% uit in seks tegen zijn wil in en bij 40% eindigde het in zoenen en strelen tegen de wil in.

Bryana French, één van de onderzoekers, vertelt aan Time dat mannelijke slachtoffers vaak de situaties niet in detail willen omschrijven. “Maar wanneer we vroegen of het gebeurd was, zeiden ze dat het zo was.” De definitie van de seksuele handelingen werd daardoor niet heel specifiek, zo zou het kunnen zijn dat er sprake van seks was zonder een erectie, maar een man kan zelf met een erectie seks tegen zijn zin in hebben, vertelt de onderzoeker. “Net als bij vrouwen geldt ook voor mannen dat hun lichamen soms niet reageren op hoe ze zich tijdens seks voelen.”

Het onderzoek dat is uitgevoerd met een beperkte steekproef (284 personen) zal binnenkort onder een grotere groep worden uitgevoerd. Of de voor velen verrassende uitkomsten ook dan standhouden zal moeten blijken, maar onderzoeker French is overtuigd: “Het veelgehoorde geluid dat mannen niet verkracht kunnen worden door vrouwen is een mythe. Het is belangrijk om mannen als slachtoffer van seksueel geweld niet te negeren.”