De Partij voor de Dieren degradeert Europese verkiezingen tot een celeb-event
Gisteren maakte de Partij voor de Dieren (PvdD) haar kieslijst voor het Europees Parlement bekend. Zoals altijd heeft de partij ook nu weer een aantal opvallende namen weten te strikken om de lijst te ‘duwen’. Zestien om precies te zijn. Zestien lijstduwers van wie er zeker drie niet eens het passief kiesrecht hébben. De PvdD degradeert de verkiezingen tot een celeb-event.
Duwen, duwen, duwen!
Het fenomeen ‘lijstduwer’ doet vaak al wenkbrauwen fronsen. Veel mensen vragen zich af of het niet een beetje gek is dat iemand op een kieslijst geplaatst wordt zonder dat diegene echt een zetel zou innemen bij voldoende stemmen. Een milde vorm van bedrog, zou je kunnen zeggen, maar iedereen doet het en iedereen weet het. Soit.
Echter, je weet dat je als partij bent doorgeslagen in een vlaag van mediageilheid en sensatiezucht als je in het aankondigende nieuwsbericht alle zestien lijstduwers noemt, en verder slechts de lijsttrekker. De partij vindt het irrelevant om de echte kandidaten te noemen. Dat zal dan wel niet veel soeps zijn.
Niet verkiesbaar
Maar het ergste moet nog komen. Drie ‘kandidaten’ voor het Europees Parlement van de dierenclub hebben helemaal geen passief kiesrecht voor de Europese verkiezingen. Het gaat om de filosofen Tom Regan (VS) en Will Kymlicka (Canada) en de Zuid-Afrikaanse schrijver John M. Coetzee. Volgens de PvdD biedt de kieswet de ruimte om ook mensen van buiten de EU te kandideren en gaf ook de Kiesraad (in eerste instantie) groen licht, meldt de PvdD op haar website:
“Wel blijkt de Kieswet ruimte te bieden voor het op de kieslijst plaatsen van buitenlandse burgers, zelfs uit landen buiten de Europese Unie. Een mogelijkheid die niet eerder werd opgemerkt, maar die door de Kiesraad bevestigd is. De Kiesraad is na de aanvankelijke schriftelijke toestemming onzeker geworden over deze primeur en studeert nog op de Kieswet.”
Welke kieswet de PvdD heeft gelezen, is mij een raadsel; die van mij is in ieder geval vrij duidelijk over wie zich kandidaat mag stellen:
Kieswet: Artikel Y 4
Lid van het Europees Parlement kunnen zijn:
- a. zij die voldoen aan de vereisten die in artikel 56 van de Grondwet voor het lidmaatschap van de Staten-Generaal worden gesteld;
- b. de niet-Nederlanders die onderdanen zijn van andere lid-staten van de Europese Unie, mits zij:
– hun werkelijke woonplaats hebben in het Europese deel van Nederland,
– de leeftijd van achttien jaar hebben bereikt, en
– niet zijn uitgesloten van het recht om gekozen te worden, hetzij in Nederland, hetzij in de lidstaat waarvan zij onderdaan zijn.
Amerikaanse, Canadese en Zuid-Afrikaanse kandidaten zijn dus uitgesloten van deelname. Punt. Vorige week sprak Alexander Pechtold over het overschrijden van een democratische grens. Die woorden lijken mij, met de kennis van nu, vooral van toepassing op de PvdD. Een beetje kiezersbedrog is tot daar aan toe. Maar een beetje kiezersbedrog maal zestien plus drie maal een hele hoop bedrog is volstrekt onaanvaardbaar. Als de dierenpartij nog serieus genomen wil worden, raad ik haar aan om eerst de verkiezingen serieus te nemen. Democratie is geen circus.