Spring naar de content

Vijf Belgen en een paus: de 1-aprilgrap die geen grap bleek te zijn

Ja, vast. Vijf Vlaamse jongeren hebben de paus geïnterviewd – morgen komen ze met een verklaring. Aardige 1 april grap, zullen veel mensen hebben gedacht toen dit bericht gisteren naar buiten werd gebracht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

De vijf beweerden, buiten de persdienst om, zelf een verzoek bij paus Franciscus te hebben gedaan, om erachter te komen wie de man is die een frisse wind laat waaien door de Katholieke kerk. Dat gebeurde tijdens de Wereldjongerendagen, vorig jaar in Rio de Janeiro. De paus bleek de moeilijkste niet, en nodigde het vijftal uit in zijn privévertrekken in het Vaticaan, waarop hij gisteren maar liefst drie kwartier met de jongeren in gesprek ging. Behalve dat, gaf hij ze ook toestemming om het interview uit te zenden.

Tot zover lijkt het een behoorlijk fantasierijk verhaal. Maar toen het Belgische Journaal gisteravond inderdaad een fragment van het interview uitzond, moest dat idee toch worden bijgesteld. We zien hoe vijf jonge mensen van het communicatiebureau Verse Vis (niet allemaal gelovig) door Franciscus worden ontvangen. Eén van hen stelt de vraag waarom hij het verzoek heeft geaccepteerd. “Ik vind dat wanneer een jongere bezorgd is, het mijn plicht is om die jongere te helpen”, antwoord de paus.

Tenzij er iemand héél goed kan monteren en het toch een 1-aprilgrap blijkt te zijn, wordt de rest van het interview donderdag uitgezonden bij Koppen op de Vlaamse zender Een.