Spring naar de content

Zo zou een eerlijke verkiezingscampagne er uit kunnen zien

Rob Ford. Misschien zegt de naam u in eerste instantie niets. En ‘de Crackburgemeester van Toronto’? Rob Ford dus. Hij kwam vorig jaar in opspraak toen er videobeelden opdoken waarop te zien was dat hij crack rookte, iets wat hij vervolgens ook toegaf (lees verder na de video)

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Carlijn Teeven

En daar bleef het niet bij. Een selectie van zijn gedrag: cocaïnegebruik, openbaar dronkenschap, seksuele intimidatie, het uiten van racistische opmerkingen en dreigementen, feesten met prostituees in het gemeentehuis, wodka drinken tijdens het autorijden en wildplassen.

De 44-jarige Ford is inmiddels ruim drieënhalf jaar burgemeester van de Canadese miljoenenstad en het is niet ondenkbaar dat zijn kiezers zich enigszins voor de gek gehouden voelen. Vóór de verkiezingen had hij waarschijnlijk mooie praatjes, beloofde hij  gouden bergen in ruil voor zijn stem (welke politicus doet dat niet?). En dan krijg je dit…

Had hij niet gewoon eerlijk kunnen zijn tijdens de verkiezingscampagne? Zijn tegenstanders voor de aankomende verkiezingen in oktober geloven van wel. Een eerlijke campagne zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

BkDl3YrCUAAnktY‘Als ík wildplas, zorg ik dat ik niet gefilmd word. – Stem Jim Tomkins’ 

BkDmDuDCYAAcGqD ‘De huidige burgemeester bedreigt mensen met de dood en wordt dronken in het openbaar. Als ík gekozen word, beloof ik alleen openbaar dronkenschap. – Stem Ray Faranzi’

BkDl-1-CIAE0dkc‘Stem op Jeff McElroy. Hij belooft alleen wiet te roken – geen crack.’

De borden werden de afgelopen dagen neergezet in Toronto. Helaas zijn Jim Tomkins, Ray Faranzi en Jeff McElroy niet écht verkiesbaar voor de aankomende verkiezingen op 27 oktober: het is een marketingstunt van NoFordNation.com, de groep die drie jaar geleden werd opgericht om herverkiezing van Ford te voorkomen. De Facebookpagina van de groep heeft als ondertitel: ‘Stop Ford onze stad kapot te maken’.