Spring naar de content
bron: anp

Zwarte Sint

In mei 2015 zijn er verkiezingen in Suriname. Oud-rebellenleider Ronnie Brunswijk neemt het op tegen president Desi Bouterse, zijn rivaal uit de Binnenlandse Oorlog in de jaren tachtig. Een van zijn wapens: geld en cadeautjes.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Astrid Theunissen

“Daar komt Bravo,” galmt het ineens door de afgelegen straat in Paramaribo-Noord. De groep jongemannen die tegen het hek voor de bungalow van parlementslid Ronnie Brunswijk hangt, recht de rug. Zijn dochter Vanessa stift haar lippen roze. Freko Lafanti, de gedrongen veiligheidsadviseur van de politicus, voelt aan het pistool onder zijn witte shirt en knikt. Het is onmiskenbaar Brunswijk alias Bigi Bravo die komt aanrijden. De naderende Hummer is kanariegeel, de kleur van zijn politieke partij ABOP, en aan alle kanten prijkt het portret van de imposante ex-rebellenleider. Boven de nummerborden staat met grote letters en cijfers ‘25 mei 2015’. Dat is de dag waarop in Suriname verkiezingen plaatsvinden.

Ronnie Brunswijk wil het volgende staatshoofd van Suriname worden. Dat verkondigde hij in april 2013 met de bekende Brunswijk-bombarie. Rappend en uitdagend zwaaiend met zijn armen maakte de boomlange bosneger tijdens een optreden van de Amerikaanse hiphopper Rick Ross in het André Kamperveenstadion in Paramaribo bekend dat hij het gaat opnemen tegen de huidige president, Desi Bouterse. “All we do is win, win, win,” bromde hij naast Ross op het podium, om na afloop de uitgestoken handen van het publiek te vullen met briefjes van honderd Amerikaanse dollar. “Ik wil alle armen van dit land rijk maken,” riep hij onderwijl. “Heb je geld nodig? Bel Bigi Bravo!”

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 4 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap