Spring naar de content

Dat worden dan ruim 5000 overwinningen voor Geert Wilders

Er zijn meer dan 5000 aangiftes gedaan tegen Geert Wilders. Ik benijd het Openbaar Ministerie niet. Op enig moment, dat zal de avond van de gemeenteraadsverkiezingen zijn geweest, is in het land de indruk ontstaan dat we ‘m eindelijk te grazen konden nemen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

In een euforische stemming struikelden zijn vijanden over elkaar, op zoek naar zo’n voorgedrukte aangifte.

Nu moet het Openbaar Ministerie eerst beslissen of al die aangiftes tot vervolging zouden moeten leiden. Heeft Geert Wilders strafbare feiten begaan? Ligt dat zo duidelijk dat je redelijkerwijze van een veroordeling mag uitgaan als er vervolging wordt ingesteld? Deskundigen – en wat daarvoor moet door gaan – weten het zeker: nu ging hij in strafrechtelijke zin te ver.

Ik zie dat anders.

Mag je aan je volgers vragen of ze meer of minder Marokkanen willen? Iets zegt me dat Wilders niet de eerste is die dat vraagt. Sterker nog: honderdduizenden ouders, vooral in grote steden, handelen er ook al naar en zeggen daarmee onuitgesproken hetzelfde. Hun kinderen gaan naar witte scholen, ook al liggen die scholen niet in hun wijk. Is dat de facto niet hetzelfde als vinden dat er minder Marokkanen moeten zijn? Zo niet, dan wijk je zelf uit met eenzelfde resultaat: geen of minder Marokkanen in je buurt of school.

Nog een stapje verder: het is zelfs al Overheidsbeleid. In Amsterdam speelde het vorig jaar nog: Het college van B. en W., in casu wethouder van Onderwijs Pieter Hilhorst (PvdA), vond dat zo’n spreidingsbeleid er voor het basisonderwijs moet komen.

Maar het begon al heel vroeg: In 1972 voerde de gemeente Rotterdam na rellen in de Afrikaanderwijk een dergelijk beleid in: in elke wijk mochten zich maximaal 5% Mediterranen, Surinamers en Antillianen vestigen. Dat kun je toch niet anders uitleggen dan een wens van minder, in dit geval in een wijk, in een stad. Maar wat is strafrechtelijk het verschil met een land?

Wilders had het trouwens niet eens over het land, hij had het over Den Haag. Daar ging zijn vraag over. Mag je wel willen dat er minder Marokkanen op de school van je kind zitten, op de school in je wijk, in je wijk? Maar niet in Den Haag? Een beetje jurist haalt er zo paar honderd voorbeelden van overheidsvoornemens, uitspraken van burgemeesters en wethouders bij die op hetzelfde neer komen. Googlet u zelf maar eens op ‘spreidingsbeleid‘.

Voordat ik de verdenking op me laadt pro-Wilders te zijn: dat ben ik bepaald niet. Maar Wilders is niet dom. Hij weet precies wat hij zegt en waar hij nog binnen de lijntjes kleurt. Mocht het tot een proces komen, dan wordt dat wéér zo’n publiciteitscircus waarvan alleen hij profiteert.

Onderwerpen