Spring naar de content

Doe niet zo moeilijk over cameradrones

Gemeenten mogen bewegende camera’s inzetten. Gemeenten gaan ook pedo’s onderling verdelen. 1+1=2, leve de cameradrone. Graag met gezichtsherkenning en een wapen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Peter Olsthoorn

Nu mogen gemeenten het eindelijk ook, camera’s mobiel inzetten. Tijdelijk in een lantaarnpaal, in de politiewagen en als vliegend object. De pavlovreactie overal in de media: “Gemeenten mogen drones inzetten.” Verontwaardiging alom.

Gaan drones het verschil maken? Welnee, dat doen de dashcams, Google Glass en Facebook Oculus met camera. Wat let de politie en ordetroepen nog om te voet, te paard en in elke wagen in 360 graden op te nemen?

‘Deurne’ gaat niet om de vraag of de juweliers mogen schieten. Nee, overvallers en schutters zijn beiden slachtoffer van gebrekkig cameratoezicht. Waarom kijken wij niet de hele dag online mee in winkels? En houden we niet iedereen met een strafblad in de gaten?

Mijnheer Kustaw Bessems voorspelt een ‘potentieel schandaal van de toekomst’. Hoezo toekomst? Onder welke steen komt deze eerbiedwaardige, intelligente collega vandaan?

Wij genieten al jaren van veiligheid dankzij een miljoen camera’s van overheden en bedrijven, en het volk voegt er zelf nog eens tien miljoen aan toe met zijn smartphones. Het doet niet anders dan de hele dag fotograferen, filmen, whatsappen en wat al niet om ‘social’ te zijn.

‘Social’ en veilig, dat willen we. The global village, de optimale sociale controle. Moeten dan uitgerekend (alleen) gemeenten de veiligheid maar zonder bewegende camera’s bewerkstelligen?

Potentieel schandaal? Laat die drones van Opstelten en de gemeenten maar komen boven m’n flat, met camera, gezichtsherkenning van TNO, en richtmicrofoon, Big Data analyse van Cap Gemini en als het even kan een wapen om ‘overlast’ direct aan te pakken.

Potentieel schandaal? Eindelijk een veilige Koninginnedag, pardon Koningsdag, voortaan, weer veilig naar een concert, en als de barbecue in de hens vliegt, is de brandweer al onderweg… Hou toch op met dat gezeur over privacy. Die bestaat al heel lang niet meer.