Spring naar de content

Fabriekswerker hangt voor 30 miljoen aan gestolen kunst in keuken

Twee gestolen schilderijen van de Franse impressionisten Paul Gauguin (1848-1903) en Pierre Bonnard (1867-1947) blijken al veertig jaar aan de muur te hangen bij een Italiaanse fabriekswerker. De inmiddels gepensioneerde Fiat-arbeider en kunstliefhebber kocht de werken vier decennia geleden voor 45.000 lire (ongeveer 25 euro).

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

Gauguins schilderij Fruits sur une table en La femme aux deux fauteuils van Bonnard, met een waarde geschat op respectievelijk 30 miljoen euro en 650.000 euro, werden in 1970 gestolen uit een huis in het Londense Regent’s Park. Via Frankrijk werden ze vervolgens naar Italië gesmokkeld, waar ze om onbekende reden achtergelaten werden in een trein. Het spoorwegdepot in Turijn veilde de werken in 1975.

De schilderijen hingen tot aan het pensioen van de fabriekswerker in zijn keuken in Turijn. Na zijn uitdiensttreding verhuisde hij naar Sicilië, waar ze eveneens een plekje in de keuken kregen. Tot afgelopen zomer bleef zijn kostbare bezit onopgemerkt door de Italiaanse autoriteiten.

Geen erfgenamen
Nadat de Carabinieri TPC, een Italiaanse politiemacht voor de bescherming van cultureel erfgoed, vorig jaar foto's van de schilderijen te zien kreeg, ging het balletje rollen. Het onderzoek naar de diefstal, de vondst en de daaropvolgende veiling is nog bezig. Wel werd bekendgemaakt dat het Britse stel waarvan de schilderijen in 1970 gestolen werden geen erfgenamen heeft.

In de databank met gestolen kunstvoorwerpen van TBC staan nog 5,7 miljoen andere gestolen objecten.

Pierre Bonnard - La femme aux deux fauteuils
Pierre Bonnard - La femme aux deux fauteuils

 

Paul Gauguin - Fruits sur une table
Paul Gauguin - Fruits sur une table