Spring naar de content

Kijktip: de verfrissende reisadviezen van Tom Waes

Overnachten bij kannibalen. Skiën in een islamitische republiek. Hiken in het gelukkigste land van de wereld. Het zijn maar enkele voorbeelden van de avonturen die Tom Waes, bekend van Tomtesterom en zijn hit Dos cervezas, beleeft in zijn nieuwe reeks Reizen Waes. De serie, die enkele maanden geleden al te zien was bij de VRT, begon deze afgelopen vrijdag bij de VPRO. De Vlaamse presentator reist naar landen en regio’s die zelfs bij de stoerste backpacker niet bovenaan het lijstje staan. Eerste stop: Turkmenistan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sylvester Ilias

reizen waesDictator dicteert
In de eerste aflevering reist Waes door dit Centraal-Aziatische land, dat wordt geregeerd door Gurbanguly Berdimuhamedow. Een dictator die dol is op censuur, zo blijkt tijdens de uitzending. Dag en nacht wordt de filmploeg vergezeld door een gids genaamd Aziz, die zegt wat wel of niet is toegestaan. Door de terugkerende focus op de productionele kant van zo’n aflevering brengen de Vlamingen goed in beeld waar ze mee te maken krijgen in dit toch wel bizarre land. Zo wordt een doorsnee reisverhaal in een context geplaatst die de kijker de indruk geeft dat hij echt iets te weten is gekomen over het land. Daarnaast benoemt Waes, op zijn droogkomische wijze, wat hem opvalt als reiziger. De kijker krijgt daarme zo een realistisch beeld van wat men op vakantie in Turkmenistan kan verwachten.

Reisplaatjes
Natuurlijk is er ook ruimte voor de traditionele Kodak-momentjes. Hoewel het team van Waes in Turkmenistan nogal werd beperkt in wat er gefilmd mocht worden, krijg je toch een redelijke indruk van wat er allemaal te doen is in dit land. Zo nam de presentator een duik in een ondergronds meer en keek hij zijn ogen uit bij de Grand Canyon van Turkmenistan, die volgens Aziz niet onderdoet voor de Amerikaanse versie.

reizen waes 1‘Voorlopig ga ik niet terug’
Aan het einde van elke aflevering geeft Waes een eigen reisadvies. Een eerlijk oordeel, iets dat je niet zo snel hoort bij al die andere reisprogramma’s, waarin de wereld enkel ‘superfantastisch’ en ‘ongelooflijk mooi’ is. “Moet u nu naar Turkmenistan komen? Ik weet het niet… Voorlopig ga ik in ieder geval niet terug.”

Reizen Waes is op vrijdag om 21:20 te zien bij de VPRO op Nederland 3. In de komende afleveringen bezoekt de avontuurlijke Belg Zuid-Soedan, Colombia, Pitcairn, Iran, Bhutan, Vanuatu en het gebied tussen Georgië en Rusland. De eerste aflevering kunt u hier terugkijken.

Onderwerpen