Spring naar de content

Maelstrøm

De korte film is bezig aan een opmars. Niet eerder werden er in Nederland zoveel films geproduceerd als in de afgelopen jaren. En toch horen we er maar weinig van. HP/De Tijd biedt talentvolle filmmakers daarom een podium en toont elke week een korte film die de moeite van het bekijken waard is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Deze week: MAELSTRØM van Tom Geraedts.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

/Film
Maelstrøm gaat over een eenzaam meisje dat door een identiteitscrisis gaat. Tijdens dat proces ontdekt ze de hallucinerende werking van een plant op haar kamer en besluit om in de psychedelische wereld te springen.’

‘Voordat ik de film ging maken heb ik enkele bijzondere en leerzame gebeurtenissen meegemaakt. In 2010 ben ik op reis geweest naar Bahia in Brazilië, waar ik een maand in de jungle heb doorgebracht. Daar ontmoette ik een shamaan en samen met hem en een groepje andere westerlingen gingen we een soort van spirituele retraite aan. Dat klinkt heel zweverig, maar het bleek een behoorlijk intense coming of age-ervaring te worden. De film vertelt eigenlijk op heel abstracte wijze de ervaringen die ik daar heb gehad en de verschillende lagen van bewustzijn die we hebben gezien. Toen ik later terug was in mijn woonplaats Londen heb ik er met mijn producent over gesproken en besloten we om er een korte film van te maken. Met een vrij laag budget hebben we met een volledige crew twee dagen gedraaid, zowel in een studio als op locatie. De animatie was nog het meeste werk, overigens. Daar heb ik bijna een jaar aan gewerkt. In de weekenden.’

‘De film is onder andere vertoond op het London Short Film Festival, op het Slamdance Film Festival in de Verenigde Staten, het Pausefest in Australië en Film by the Sea in Vlissingen.

/Filmmaker
Tom Geraedts (Roermond, 1988) behaalde in 2010 de master Graphic Moving Image aan de London University of Arts. Na zijn afstuderen was hij in dienst van MIE, een creatieve studio die gevestigd is in Londen, maar koos na twee jaar voor het avontuur en verder te gaan als freelance designer en regisseur. Ander werk van de jonge filmmaker is onder meer deze film over Bentley en de korte film Eros, welk de felbegeerde ‘staff pick’ kreeg van Vimeo. Op dit moment woont en werkt Geraedts in Amsterdam.

MAELSTRØM (2012)

Bent u een filmmaker en denkt u dat uw werk geschikt is voor deze rubriek? Neem dan contact met ons op.

Onderwerpen