Spring naar de content

Avondmens is vaker psychopaat of machtsbelust

Ligt u altijd een of meer uurtjes eerder in uw nest dan uw partner? Kijk hem of haar voor u gaat slapen dan nog maar eens diep in de ogen, want de kans dat u met een narcist, psychopaat of machtsbelust type te maken heeft is reëel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

De Australische psycholoog Peter Jonason van de Universiteit van Sydney heeft een verband gevonden tussen manipulatieve karaktertrekken en een voorkeur voor nachtelijke activiteit, staat te lezen in het nieuwe Volkskrant-katern ‘Sir Edmund’, dat met de onderzoeker belde. “Als je je omgeving wilt uitbuiten, zoals mensen met deze persoonlijkheidskenmerken, is de nacht je natuurlijke omgeving. Het is logisch om dan actief te zijn, je kunt gemakkelijk je voordeel behalen als anderen slapen of slaperig zijn.” Maar volgens de Nederlandse slaaponderzoeker Gerard Kerkhof is het onderzoek kort door de bocht. “Ik houd ook van hard rijden, maakt dat me tot een psychopaat? Het gaat om een zwakke correlatie van 0,15. Een verwaarloosbaar effect.”
Of de bevindingen nou helemaal onzin zijn of dat er wel degelijk verschillen zijn tussen ochtend en avondmensen is dus nog niet aangetoond.

Toch lijkt het logisch dat er onderscheid bestaat tussen nachtbrakers die ‘s ochtends een bar slecht humeur hebben (of gewoon in bed blijven liggen) en personen die voor dag en dauw al aan het hardlopen zijn en zich ‘s avonds de slaap uit de ogen wrijven. Verschillen tussen tussen ochtendmensen en avondmensen zijn wel degelijk waarneembaar, schrijft de website Psychfysio op basis van wetenschappelijk onderzoek.

De twee types verschillen volgens het onderzoek in een aantal biologische variabelen, zoals de lichaamstemperatuur en bepaalde hormoonsecreties die van invloed zijn op stemming en prestaties. Ook zouden bepaalde verschillen in denk- en gedragsstijlen waarneembaar zijn. Ochtendmensen laten zich minder snel afleiden en denken meer logisch en analytisch na dan dat ze op gevoel afgaan. Avondmensen hebben een betere zelfbeheersing en zijn respectvoller en meegaander dan ochtendmensen. Ook zijn ze geneigd om zich sneller aan te passen in ‘sociale situaties’. Wie meer wil lezen over het onderzoek, kan hier terecht.

Uit studies blijkt dat avondmensen slechter af zijn. Ze hebben het moeilijker in onze maatschappij, die verwacht dat mensen op tijd op hun werk zijn. Vroeg naar bed gaan vinden ze moeilijk, en ze hebben een chronische jetlag. Uiteindelijk slapen avondmensen slechter, zijn ze vermoeider, roken ze gemiddeld meer en drinken ze ook meer alcohol. Ze hebben dan ook vaker last van depressies, weet EOS wetenschap.

Onderwerpen