Spring naar de content

Deerniswekkende fotoserie: de maaginhoud van de albatros

In de film Message From the Gyre van beeldend kunstenaar Chris Jordan wordt een groep laysanalbatrossen in het midden van de Stille Oceaan gevolgd. Spoiler: het verhaal heeft voor veel van de vogels geen happy end.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Lisa Bouyeure

De albatrossen leven in een grote groep op Midway Island, een ringvormig eiland ergens tussen Noord-Amerika en Azië, waar ze nestelen tussen bergen troep uit de Tweede Wereldoorlog en allerhande plastic rommel. Veel jonkies eten zich letterlijk dood – niet vanwege excessieve gulzigheid maar omdat hun ouders het verschil tussen een voedzame dis en een stuk drijvend afval niet kunnen zien.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Fotoserie werd speelfilm
Het project begon als een serie foto’s. Jordan vond duizenden karkassen van babyalbatrossen gevuld met gekleurd plastic uit de oceaan, dat door zorgzame ouders in hun bekjes was gestopt. In de trailer zie je hoe Jordan de dode vogels opensnijdt om de inhoud te bestuderen en fotograferen. De resulterende beelden zouden prachtig zijn als ze niet zo treurig waren.

Later werd het fotografieproject een speelfilm, met als ondertitel ‘A Love Story For Our Time, From the Heart of the Pacific’. Een work-in-progress-versie van de film was in september al te zien op het filmfestival in Toronto. Dit voorjaar zal de hele film uitkomen.

“Hebben we de moed om de realiteit van deze tijd onder ogen te zien?” vraagt Jordan zich af. Tja, beslist u zelf maar.

alba1 alba2 alba3

Schermafbeelding 2014-04-03 om 13.26.47

Foto’s via International Herald Tribune

Onderwerpen