Spring naar de content

Weekoverzicht 15: Doden op legerbasis, aangiftes tegen Wilders en rellende voetbalsupporters

Elke week geeft HP/De Tijd een overzicht van de belangrijkste nieuwsgebeurtenissen van de voorgaande week. In woord en beeld. 

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Donderdag richtte oorlogsveteraan Ivan Lopez (34) op de Texaanse legerbasis Fort Hood een bloedbad aan met een handvuurwapen. Vier doden, zestien gewonden. Onderweg naar een volgend gebouw om in het rond te schieten blokkeerde de politie hem de weg, waarna hij zichzelf doodschoot.

Een screenshot van Lopez's Facebook. Via (...)
Een screenshot van Lopez’s Facebook. Via (…)

Lopez diende in 2011 in Irak en keerde vermoedelijk terug met mentale problemen. In 2009 vond een soortgelijk incident plaats, waarbij een militair psychiater op de basis dertien mensen doodde.

Obama zei diep geschokt te zijn door de schietpartij, en kaartte ook die uit 2009 aan, waarbij het – volgens velen – ging om terrorisme. (Washington heeft het incident nooit als zodanig geclassificeerd.) Het bloedbad van vorige week is in ieder geval niet in verband te brengen met extremisme, aldus Amerikaanse legerchef John McHugh.

Het OM kreeg afgelopen week ruim 5.000 aangiftes binnen tegen Geert Wilders, naar aanleiding van het Minder-minder incident. En dat lag in de lijn der verwachting, gezien de ophef die zijn ophitsende belofte aan een uitzinnige achterban veroorzaakte. Op de Facebook Ik doe aangifte tegen Wilders werd opgeroepen tot actie. Naast de aangiftes werd ook door 15.000 mensen melding gedaan van discriminatie.

aangifte
Aangifte in het Nijmeegse politiebureau, op straat in Roermond en het Amsterdamse politiebureau aan de Postjesweg. (VLNR)

Wilders zelf riep ook op tot aangifte. Tegen PvdA’ers Diederik Samon en Hans Spekman. Samson sprak namelijk in 2011 over een ‘soort etnisch monopolie‘ dat Marokkanen hebben op overlast. En Spekman zei ooit tegen Vrij Nederland dat de Marokkanen die niet willen deugen vernederd moeten worden, voor de ogen van hun eigen mensen. PVV-genote Fleur Agema luisterde naar haar partijleider en deed dit.

Of het resulteert in een strafproces zoals in 2010 en 2011, zal blijken wanneer het OM alle aangiften en uitlatingen van Wilders heeft bestudeerd.

Voetbalvereniging SC Cambuur deed ook aangifte, tegen het dertigtal supporters dat maandag een gesloten training bruut verstoorden. Ze forceerden een hek om verhaal te halen bij trainer Dwight Lodeweges. Lodeweges vluchtte uit veiligheid.

Waarom de supporters hem opzochten? Lodeweges is een NSB’er. Hij kondigde die maandag namelijk aan een overstap te maken van de voetbalclub uit Leeuwarden naar aartsrivaal sc Heerenveen.

Dinsdag besloot Lodeweges dat de werksituatie “onwerkbaar” is, en zette hij stante pede een punt achter zijn Cambuurcarrière. (Of dat vond SC Cambuur zelf.)