Spring naar de content

Instagram en Pinterest nog altijd inspiratiebron voor anorexiapatiënt

Cocktailtje hier, taartje daar: op Instagram en Pinterest lijkt het altijd feest. Op een gemiddeld account komt er dan ook een hoop eten en drinken voorbij. Maar de foto-apps kennen ook een minder gezellige kant. Wie een beetje goed zoekt, ontdekt hoe anorexiapatiënten elkaar volop aansporen om zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Naast verontrustende aanmoedigingen als ‘skip dinner, wake op thinner’, worden er volop foto’s geplaatst van hoe een perfect lichaam er uit zou moeten zien.

Twee jaar geleden werden Instagram, Tumblr en Pinterest nog op de vingers getikt door verschillende media. Er moesten stappen worden ondernomen om dergelijke trends tegen te gaan. De netwerken beloofden verbetering, maar hun regels blijken niet zo lastig te omzeilen.

Sommige trefwoorden zijn inderdaad uitgeschakeld. Zoekt u bijvoorbeeld naar ‘tighgap’ (de ruimte die tussen heel dunnen bovenbenen ontstaat), dan toont Pinterest slechts nog deze wijze woorden van Spongebob.

Niet-bewaard Voorvertoning-document

Maar achter trefwoorden als pro-ana, thinspo en thinspiration, blijken op Pinterest nog altijd foto’s schuil te gaan van extreem dunne meisjes.

Niet-bewaard Voorvertoning-document

Niet-bewaard Voorvertoning-document

Niet-bewaard Voorvertoning-document

 

(Alle afbeeldingen zijn screenshots van Pinterest en Instagram)

Op Instagram zijn bovengenoemde trefwoorden wel uitgeschakeld, maar ‘tighgap’ dan weer niet. En al zou het de netwerken lukken om alle trefwoorden uit te schakelen, verzinnen de meiden (en enkele jongens) vast wel weer iets nieuws.

Onderwerpen