Spring naar de content

Pater Frans van der Lugt: de feiten en reacties

De Nederlandse priester Frans van der Lugt is maandagochtend omgekomen in de Syrische stad Homs. Volgens de Syrische priester Assad Nayyef werd hij na een ontvoering doodgeschoten in een klooster in de wijk Bustan al-Diwan. Gemaskerde mannen zouden hem twee keer door het hoofd hebben geschoten. Er gaan berichten dat aan Al-Qaida gelieerde rebellen de moord op hun geweten hebben, maar dat is niet bevestigd. Tot nu toe heeft niemand de schietpartij opgeëist. De pater wordt in Syrië begraven.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Wake up call
Eind januari van dit jaar deed Van der Lugt een internationale oproep via YouTube. Hij sprak zijn zorgen uit over de situatie in het door oorlog verscheurde land. “Een van onze grootste problemen is de honger. Er is niets te eten.”

Eerder die maand gaf hij al verschillende interviews aan Nederlandse media, waaronder Trouw en NOS (onderstaand filmpje).

Niet het geijkte pad
Als telg van een bankiersfamilie, geboren in Den Haag, opgegroeid in Amsterdam, sloeg pater Frans van der Lugt een enigszins verrassende weg in. Hij deed een opleiding tot psychotherapeut en vertrok daarna voor zijn studie als jezuïet naar Libanon. Na vijf jaar verhuisde hij naar Syrië, waar hij vijftig jaar woonde. Hij sprak vloeiend Arabisch en gaf les aan Christenen in Homs. Sinds de jaren tachtig had hij een wijngaard op het grondgebied van het klooster waarin hij woonde. Ook verbouwde hij daar groenten met de lokale bevolking. Hij was de laatste Europeaan in de stad die al sinds juni 2012 wordt belegerd door de troepen van Assad. Komende donderdag zou hij 76 jaar zijn geworden.

Reacties
Vanuit de hele wereld wordt gereageerd op het overlijden van de priester. Zo liet Frans Timmermans via Facebook weten: “Pater Frans verdient onze dankbaarheid en ons respect. Hij moet kunnen rekenen op onze inzet om de ellende te helpen beëindigen.”

Niet-bewaard Voorvertoning-document

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft de moord ook veroordeeld. In een verklaring op de website van de VN spreekt hij van een ‘onmenselijke daad tegen een man die de Syrische bevolking heldhaftig bijstond’.