Spring naar de content

Windows XP, wat kun je er nog mee?

Een tijdperk is voorbij. Na dertien jaar valt vandaag het doek voor Windows XP. Wat waren 'we' blij, toen het systeem in oktober 2001 werd gelanceerd. Zelfs Sting en Madonna kwamen het feestje vieren met Bill Gates. Computers werden sneller, internetten werd leuker: een kleine revolutie.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Maar wat kun je er na vandaag nog mee? En wat te doen met de ruim één miljoen computers die in Nederland nog op het besturingssysteem draaien? Of met de Nederlandse gemeenten (bijna twee op de vijf) die nog met XP werken?

Nu Microsoft stopt met de regelmatige updates van Windows XP, betekent dat een grotere kans op virussen. Lekken worden niet meer gerepareerd, dus een 'besmette' advertentie op een website kan al genoeg zijn om de hele boel om zeep te helpen. Ook zijn uw gegevens niet langer veilig. Eind februari waarschuwden banken al om na vandaag geen XP meer te gebruiken voor internetbankieren, wegens een vergrote kans op misbruik van uw gegevens.

Aangeraden wordt om computers die lopen op XP alleen nog maar offline te gebruiken. Geen wifi meer dus, en het eventuele internetsnoer eruit. Wat dan nog wel kan? Een stukje schrijven bijvoorbeeld. Of muziek luisteren, een filmpje kijken of een spelletje spelen (tegen de computer of uzelf dus!).

Wilt u toch online zijn én met Windows blijven werken doet u er goed aan om een nieuwe versie te installeren. Windows 7 of 8, bijvoorbeeld. Dat kost u wel minstens 80 euro. Ander mogelijk nadeel is dat deze nieuwere systemen erg traag kunnen zijn op de wat oudere computers.

Rest er nog een aantal mogelijkheden: een ander besturingssysteem (Linux bijvoorbeeld: dat is gratis, maar kan enige moeite kosten om te installeren); een nieuwe computer (een pc/laptop/tablet/Mac); of helemaal niets doen en het risico lopen dat het ooit helemaal misgaat. U bent gewaarschuwd.

Onderwerpen