Spring naar de content

Iedereen aan de alternatieve genezer?

Dus u gaat wel eens naar de acupuncturist of naar de antroposoof? Met u vele anderen. Zo'n 1 miljoen mensen zijn onder behandeling van een alternatieve genezer en het geluid dat alternatieve geneeswijzen serieus moeten genomen worden klinkt steeds harder.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Onderzoeksorganisatie ZonMw stelt in Trouw dat Nederlandse artsen veel vaker behandelingen als acupunctuur en ontspanningstherapieën onderdeel moeten laten uitmaken van hun werk. "Het zou een schande zijn als we zorg die werkt, de patiënt onthouden" vertelt Han Jeekel, één van de hoogleraren die bij de organisatie betrokken is. Bovendien zouden die ook vergoed moeten worden.

De meeste vormen van alternatieve geneeskunde zullen volgens Jeekel echter niet werken. "Maar dat moeten we de mensen wel duidelijk maken. Nederlanders besteden steeds meer geld aan dit soort zorg, die vaak niet werkt en soms zelfs verkeerd uitpakt."

Er zijn tekenen dat onder meer muziektherapie werkt voor het ontwikkelen van sociaal gedrag bij autistische kinderen. Maar een veelgehoord geluid is dat de meeste alternatieve zorg niets meer is dan bijgeloof. Vaak is ook bewezen dat het niet werkt, zoals er geen bewijs is voor het homeopathisch principe van verdunning van giftige stoffen. Jeekel staat echter kritisch tegenover onderzoeken naar alternatieve geneeswijzen en vindt ze niet allemaal even betrouwbaar: "Zolang er nog geen goed onderzoek ligt dat dit [dat homeopathie níet werkt, red] bewijst, zou ik de homeopathie nog een kans geven", aldus de hoogleraar.

Het wordt nog een hele klus om te achterhalen welke zorg zinvol is en welke niet. Eerst vindt Jeekel het zaak om te onderzoeken hoeveel Nederlanders gebruik maken van alle verschillende soorten alternatieve zorg, vervolgens wil Wereldgezondheidsorganisatie WHO de mensen gaan inlichten over de eventuele zin van zulke zorg.

Harde cijfers lijken er in ieder geval te zijn. Volgens het CBS zijn in de periode 2010-2012 bijna 1 miljoen mensen onder behandeling van een alternatieve genezer. Dit komt overeen met bijna 6 procent van de bevolking. De groep die voornamelijk in alternatieve zorg gelooft zijn vrouwen, hoger opgeleiden en (echt waar) mensen met een aanvullende verzekering.

Onderwerpen