Spring naar de content

In beeld: het falende Amerikaanse detentiesysteem

De Verenigde Staten hebben het hoogste aantal gedetineerden per inwoners ter wereld. Dit leidt niet alleen tot internationale veroordeling, maar ook tot een soms zwaar post-detentiebestaan voor de gevangenen. Als ze nog daglicht te zien krijgen, althans.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

Videobloggers Hank en John Green doken in de cijfers. In de VS woont om en nabij 5 procent van de wereldbevolking, en zo’n 25 procent van alle gedetineerden wereldwijd. Als deze gedetineerden vrijkomen worden ze sociaal uitgesloten met een kleine kans op een baan, en zonder kans op een uitkering of studentenlening. Te veel staf, te weinig correctie, bepleiten ze de heren Green.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

In 2005 verscheen in de American University International Law Review nog een kritisch artikel over hoe Amerikaanse detentie niet voldoet aan de globale standaard. Denkt u aan sociale segregatie en eenzame opsluiting. Ook Amnesty International is afwijzend. Sommige gevangenen krijgen namelijk letterlijk geen daglicht te zien.

Overigens lijkt president Obama recent de eerste stappen te hebben gezet voor hervormingen. Hij neemt de War on Drugs onder handen, wil iets doen aan de manier waarop scholieren het criminele pad op worden gestuurd door het onderwijssysteem, en lijkt het stemrecht terug te willen geven aan de ex-gedetineerde. (Jammer voor hem dat hij na 2016 niet meer verkiesbaar is.)

Bekijk het geanimeerde betoog, over waarom hard optreden tegen criminelen niet hetzelfde is als hard optreden tegen criminaliteit. Over het jaarlijks 75 miljard dollar kostende, falende experiment dat het Amerikaanse detentiesysteem heet.

Onderwerpen