Spring naar de content

‘Racistische’ glazenwasser legt uit waarom hij alleen Nederlandse werknemers wil

‘Wij zijn een Hollands bedrijf met Nederlandse werknemers’. Deze regel in een advertentie voor Budgetcleaning Brabant in Waalwijk zorgde ervoor dat eigenaar Wesley de Laat een doodsbedreiging ontving.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sjoerd Hartholt

Nota bene een Marokkaanse vriend bedacht de advertentie. Volgens De Laat blijkt uit marktonderzoek dat er een grote vraag is naar autochtone schoonmakers, dus de ondernemer besloot daar op in te spelen. Dat hij voor racist wordt uitgemaakt begrijp de glazenwasser niet. “Het heeft daar niets mee te maken. Ik zou ook best een allochtone glazenwasser kunnen aannemen, maar dan stuur ik hem wel door naar Rotterdam, waar we binnenkort een filiaal openen. Daar is de markt heel anders.”

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, ook in de uitzending, begrijpt er niets van. “Dus Khaled, iemand die al zijn hele leven in Eindhoven woont, de taal spreekt en zo Brabants is als maar kan krijgt de baan niet en Piet dus wel? Ik begrijp het niet!”

De Laat beweert dat ‘dat soort jongens’ echter niet solliciteert en dat hij dat zelf wel jammer vindt, want in Rotterdam kan hij ze goed gebruiken. In Brabant zouden mensen geen allochtonen accepteren.

Is De Laat een racist? Of juist een handige ondenemer die goed let op de vraag van zijn klanten.