Spring naar de content

Reddingswerkers vangen signalen op van vorm Roda JC

Reddingswerkers in de omgeving van Kerkrade hebben gistermiddag signalen opgevangen van de vorm van voetbalclub Roda JC. Dat meldt de coördinator van de zoektocht, Gerrie Senden.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Frank Heinen

De vorm van Roda JC verdween negen jaar geleden spoorloos in de buurt van het eigen stadion. Ooggetuigen meldden destijds dat de verdwijning te maken had met de gelijktijdige verkoop van enkele belangrijke spelers, maar een misdrijf kon niet worden uitgesloten. Vormdeskundigen waren ervan overtuigd dat de vorm niet meer boven water zou komen, maar een zacht kloppen in de nabijheid van voormalig Roda-stadion Kaalheide heeft gisteren de hoop in de harten van de supporters doen terugkeren. Onderzoekers aan de Universiteit van Maastricht onderzoeken sinds begin dit jaar met speciale apparatuur het gebied rond Kaalheide. Met succes, zo lijkt nu.
“Het kloppen is absoluut een indicatie van de aanwezigheid van enige vorm van vorm,” aldus Jan Gillissen van de UvM. “Het kan duiden op een nog levende Tijani Babangida, of een restje clubcultuur dat zich in leven heeft gehouden met oude broodjes bal.”

Huub S. en Nol H.
Er is de laatste jaren veel media-aandacht geweest voor de vermissing van de Roda-vorm. Televisieprogramma’s Opsporing verzocht, Vermist, Opgelicht, L1 Sport en Life & Cooking besteedden aandacht aan het verdwijnen van de vorm van de voetbalclub. Lang werd gedacht dat ‘de directie’ iets met de verdwijning te maken zou hebben, maar een onderzoek van Maurice de Hond wees uit dat het merendeel van de Nederlanders het hiermee oneens was. In 2009 toonde het programma van Peter R. de Vries in een tweedelige verborgen camera-documentaire aan dat de vorm niet naar Gelsenkirchen was verscheept door hoofdverdachte Huub S., zoals door de politie werd aangenomen, maar dat hij zich nog altijd in de directe omgeving van Kerkrade zou bevinden. De Limburgse autoriteiten ontdekten zelfs banden met het grote textielnetwerk van de beruchte Limburgse zakenman Nol H.

In 2011 werd het onderzoeksteam ontbonden. Een anonieme rechercheur meldde later: “Het leek wel alsof we iets op het spoor waren dat we niet op het spoor mochten zijn.”
Roda JC heeft altijd ontkend zelf iets te maken hebben met het verdwijnen van de eigen vorm. Wel werd al vrij snel na de vermissing duidelijk dat de club zijn vorm ernstig had verwaarloosd.

De reddingswerkers hopen snel meer duidelijkheid te krijgen omtrent de klopgeluiden. Vorm blijft slechts tien jaar na verdwijning signalen uitzenden – daarna deconstrueert de vorm zichzelf en verdwijnt voorgoed.